ZAŠTIĆEN NA europskom TRŽIŠTU / Drniški pršut pridružio se klubu naših proizvoda koji nose markicu izvornosti EU

Nakon Krčkog pršuta, Maslinovog ulja s Cresa, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja, Baranjskog kulena, Ličkog krumpira i Istarskog pršuta - klubu onih koji nose markicu izvornosti Europske komisije od danas se pridružio i drniški pršut

8.12.2015.
19:14
VOYO logo

Za pršute koji upravo zriju po drniškim pršutanama nastupila je nova era. Te suhomesnate delicije, po kojoj se brendira cijeli drniški kraj, od danas imaju pravo nositi europske markice izvornog proizvoda i geografskog podrijetla.

"Pršut mora biti finog mirisa i okusa, mora imati svoju mekoću da bi imao pravi okus drniškog pršuta", objasnio je glavni mesar pršutane iz Čavoglava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki pršut ima isti put: soli se, preša pod teretom, kombinirano dimi i suši na buri. Spoj mediteranske i planinske klime drniškom pršutu daje posebnu notu.

U pršutani u Čavoglavama proizvede se polovica svih pršuta koji se u Drnišu godišnje proizvedu. U Drnišu ih se proizvede 80 tisuća godišnje, a u Čavoglavama oko 37 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markice EU osiguravaju zaštitu proizvoda i veću prepoznatljivost, eliminaciju "lažnjaka" s tržišta i bolju cijenu.

"Svaki takav proizvod ima, po istraživanjima kolega iz Europske unije, dva do tri puta veću prodajnu vrijednost, a benefiti svake zaštite su višestruki", rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drniškom području proizvođača pršuta više je nego ikada. Markica im dolazi u pravom trenutku.

"Sad tek počinje ona prava utakmica jer mi do sada smo isključivo plasirali na domaće tržište i sad bi mi trebali iz godine u godinu ići organizirano i nastupati na europskom tržištu", rekao je Zvonimir Marin, predsjednik Udruga proizvođača drniškog pršuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ulaskom u ekskluzivni klub drniškom će pršutu očekivano porasti i cijena koja je sada oko 100 kuna za kilogram.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo