uvođenje novih prihoda / Drastično poskupljuju cigarete i žestoka pića, Kujundžić: 'To će stabilizirati zdravstvo'

Image
Foto: Pixsell

Građani zasad ne mogu očekivati kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu

5.10.2018.
13:19
Pixsell
VOYO logo

Povjerenstvo za izradu novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) predložilo je uvođenje novih prihoda, poput onih od maloprodajne cijene svake prodane kutije cigareta, kao i žestokih alkoholnih pića, a povećao bi se i prihod od osiguravajućih društava, točnije, premija obveznog automobilskog osiguranja za liječenje stradalih u prometnim nesrećama, javlja Jutarnji.

Sve navedeno trebalo bi donijeti oko dvije milijarde novih prihoda u zdravstveni proračun pa i tako sustav na godišnjoj razini raspolagao s gotovo 25 milijardi kuna, a to bi, kako tvrdi ministar Kujundžić, "stabiliziralo zdravstvo i spriječilo nove gubitke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će po novom zakonskom prijedlogu poskupjeti cigarete i žestoki alkohol za oko 50 posto u odnosu na sadašnju cijenu. Nadalje, izdvajanje iz premija obaveznog osiguranja automobila iznosilo bi 7 umjesto sadašnjih 4 posto, a najviši iznos participacija za one koji ne plaćaju dopunsko osiguranje bio bi 4.000 kuna umjesto dosadašnjih 2.000 kuna. Prema tom bi prijedlogu kutija cigareta koja sada košta 20 kuna nakon usvajanja zakona koštala 30 kuna. Na sve navedeno pobunili su se proizvođači koji su ustvrdili kako će to smanjiti potrošnju, a onda i prihode iz tih izvora ne samo njima nego i državnom proračunu. 

No, građani zasad ne mogu očekivati kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu. Očekivane promjene u sustavu nisu se dogodile, a bez njih samo financijske injekcije nisu rješenje problema, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo