Upitna egzistencija / Drastično pala prodaja auta, ali najgore tek dolazi: 'Mnogi će zbog krize biti primorani živjeti bez auta'

Image
Foto: PU međimurska

Stručnjak ističe da bi pad prodaje novih vozila u idućim mjesecima u Hrvatskoj mogao biti i veći od 70 posto

6.4.2020.
14:24
PU međimurska
VOYO logo

U Hrvatskoj je ove godine u ožujku prodano 2.724 novih automobila, što je 45,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, podaci su Promocije plus objavljeni u ponedjeljak.

Prometni stručnjak Željko Marušić ocjenjuje da je to tek početak drastičnog pada prodaje i velike krize automobilske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprodavaniji model u ožujku bila je Škoda Octavia (130 vozila), slijede VW T-Cross (99), VW Golf (84), Dacia Duster (82) te Suzuki Vitara (71).

Po podacima Promocije plus i u prva tri mjeseca ove godine prodaja novih vozila je pala i to za 17,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, prenosi portal novčanik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da je to tek početak velike krize automobilske industrije i da će prodaja novih vozila i u idućim mjesecima drastično padati.

"Mnogima će biti ili je već ugrožena osnovna egzistencija i neće ni pomišljati na kupnju novog vozila, štoviše ni na kupnju polovnog. Prodaja se još dugo neće vratiti na staro stanje", procjenjuje Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da će čitava auto-industrija nastradati zbog aktualne krize izazvane koronavirusom i da bi najveći pad mogle imati tvrtke koje prodaju vozila tzv. srednje klase. U Hrvatskoj će, smatra Marušić, mnogi ljudi, pritisnuti teškom svakodnevicom, shvatiti da mogu živjeti i bez auta.

Marušić još ističe da bi pad prodaje novih vozila u idućim mjesecima u Hrvatskoj mogao biti i veći od 70 posto. Predlaže stoga brzu reakciju države, odnosno ukidanje enormnih davanja prilikom kupovine novih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo