KAOS NA GRANICI: / Napokon stigli autobusi iz Slovenije, izbjeglice se sukobile s policijom

Image
Foto: Pixsell, Robert Anić
20.9.2015.
18:00
Pixsell, Robert Anić
VOYO logo

Prošlo je više od 24 sata a da preko graničnog prijelaza Harmica u Sloveniju nije ušla niti jedna osoba. Kada su Slovenci napokon počeli propuštati dio izbjeglica, došlo je do sukoba s policijom.

Prema posljednim informacijama, nakon dvodnevnog čekanja na malograničnom prijelazu Harmica sa slovenske strane granice dovezena su dva autobusa koji su po utvrđenom popisu preuzela dio izbjeglica. Očekuje se dolazak i drugih autobusa koji bi trebali preuzeti i ostatak izbjeglica koje čekaju na hrvatskoj strani.

Prije samog ulaska u autobuse nekoliko izbjeglica napalo je kordon slovenske policije. Nakon što su propušteni u Sloveniju, privedeni su od strane slovenske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

NERED NA HARMICI: Izbjeglice nasrnule na kordon policije

Image

NERED NA HARMICI: Izbjeglice nasrnule na kordon policije

Kakvo je stanje među izbjeglicama okupljenima na Harmici svjedoči i njihova međusobna svađa. Naime, jedna skupina Sirijaca izgubila je strpljenje i verbalno se sukobila s policijom prijeteći da će prijeći granicu. Druga skupina izbjeglica počela ih je smirivati. Situacija srećom nije izmaknula kontroli, a policija je u jednom momentu zaprijetila da će upotrijebiti suzavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Robert Anić

Izbjeglice gube strpljenje

Oko 13 sati jedana se muškarac u četrdesetim godinama popeo na ogradu mosta i prijetio da će se baciti u rijeku Sutlu, javlja RTL. Nesretni čovjek je kazao da je očajan i da ne može više podnijeti ovu situaciju.

Teško stanje je i na prijelazima Bregana te u Rigonci, gdje veće skupine migranata i dalje čekaju na odobrenje za prelazak granice i prebacivanje u unutrašnjost Slovenije jer su slovenske vlasti u prijevozu autobusima jutros davale prednost obiteljima s djecom, starijim osobama i bolesnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniju ušlo 2500 izbjeglica

U Sloveniju je do nedjelje poslije podne, po procjeni policije, ušlo oko 2500 izbjeglica i migranata koji su većinom popisani, a dio i smješten u prihvatne centre, no većina odlazi prema Austriji, koja je primila stotinjak izbjeglica unatoč najavama da će ih vraćati preko graničnog prijelaza Šentilj.

Slovenski političari kontaktiraju s europskim dužnosnicima glede problema s izbjeglicama pa je premijer Miro Cerar na tu temu telefonski razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Iz njegovog ureda potvrđeno je da je razgovor trajao pola sata, a odnosio se na aktualnu izbjegličku krizu u Sloveniji i traženje općeeuropskog rješenja za izbjegličku krizu s obzirom na predstojeći summit EU-a o istoj temi sredinom idućeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU će sve platiti

Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar rekla je da je u kontaktu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, koji je obećao da će Sloveniji, koja čuva vanjsku granicu schengenskog prostora, biti refundirani troškovi oko izbjeglica i migranata.

Slovenska vlada danas je donijela odluku o aktivnijoj ulozi vojske u kontroliranju izbjegličkog vala, pa će Civilna zaštita preuzeti opskrbu hranom i prijevoz izbjeglica, ali aktiviranje vojske na zelenoj granici nije potrebno jer stvari obavlja policija, izjavila je ministrica obrane Andreja Katič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je od početka ulaska migranata u Sloveniju zaprimljeno samo 7 zahtjeva za azilom u Sloveniji, dok velika većina želi ići dalje prema sjeveru, u Njemačku ili skandinavske zemlje. Među migrantima najviše je i dalje Sirijaca, a onda slijede državljani Iraka i Afganistana te nekih afričkih država.

Prema slovenskim medijima, ali i neslužbenim informacijama policije, stanje na granici s Hrvatskom se normalizira i u kratkom vremenu ne očekuju se dolasci novih migranata, iako je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec prije nekoliko sati kazao da bi ih preko Srbije u Hrvatsku i Sloveniju uskoro moglo pristići još 40.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska na granici s Mađarskom

Dramatična je situacija i kod graničnog prijelaza Beremendna granici s Hrvatskom kod Petrovog sela. Iako su tijekom dana mađarske vlasti pojačale vojnu prisutnost kod tog graničnog prijelaza, a nakon toga na graničnom prijelazu postavili i čelična vrata, u nedjelju poslijepodne ipak su počele propuštati autobuse s izbjeglicama koji stižu iz Tovarnika, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

Do sada je u RH ušlo ukupno nešto manje od 27 tisuća migranata, a u Tovarniku se i dalje očekuje veliki priljev migranata, objavio je MUP u nedjelju popodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas.hr/Hina

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo