'Ne idem iz geta ponovno u geto' / Dramatična poruka majke 11-ero djece: 'Samo mrtvu me mogu preseliti u Petruševec'

Nije problem u Romima ili stanovnicima Petruševca nego u zgradi koja nije za stambeno zbrinjavanje, kazala je Kočiš.

28.6.2019.
7:55
VOYO logo

Pokušaj preseljenja tridesetak obitelji u zagrebački Petruševec jučer je dovelo do prave drame i intervencije policije koja je završila s uhićenjem desetak osoba. 

Uglavnom stanovnika tog naselja koji su protestirali  protiv odluke Milana Bandića da im susjedi postanu socijalno ugrožene romske obitelji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici tvrde kako je problem u tome što te zgrade nisu vlasništvo Grada Zagreba, ali to je opovrgnula pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić.  Drama u Petruševcu okončana je jučer oko 15 sati. Nekoliko obitelji koje Bandić želi preseliti u Petruševec živi u Plinarskom naselju, a u RTL Direktu je s dvije žene koje trebaju biti preseljene razgovarao novinar RTL-a Ilija Radić. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nisu stambeni nego poslovni prostori"

"Ne želimo tamo zato što to nisu stambeni nego poslovni prostori koji su nekada bili i uredi i to nije namijenjeno za življenje. Pogotovo ne meni koja imam osmeročlanu obitelj, a ni gospođi koja ima jedanaestero male djece", kazala je Hana Kučiš te dodala kako tamo nema uvjete za život i da nije izvedivo ugurati tako veliku obitelj u tako mali prostor. 

"Za moju obitelj je predviđeno 68 kvadrata. No, u istom naselju je jedan gospodin koji ima peteročlanu obitelj dobio 67 kvadrata. Znači, nema nikakvih normalnih mjerila", kazala je Kočiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodnici već 'popucali' 

Rahima Kejić kazala je da je zgrada u koju bi trebali useliti u lošem stanju. "Vidjela sam da su ti hodnici u kojima ćemo morati hodati su već 'popucali'. Ni malo mi se ne sviđa da sa svojom obitelji koja ima trinaest članova završim u Petruševcu", kazala je Kejić i dodala kako je istina da bi se došlo do jednog stana, mora prolaziti kroz drugi. 

Kočiš kaže da vjeruje stanovnicima Petruševca kada kažu da nemaju ništa protiv Roma. "Što se tiče stanovnika Petruševca i onih koji su radili prosvjede, Romi s njima stoljećima žive u harmoniji i bez ikakvih problema. Nije problem u Romima ili stanovnicima Petruševca, problem je u toj zgradi koja nije za stambeno zbrinjavanje", kazala je Kočiš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema šanse da odem iz geta ponovno u geto"

Kejić je poručila gradonačelniku Bandiću da ne žele u Petruševac. "Spremna sam sa svojom obitelji otići ispod mosta živjeti u šatoru, ali u Petruševec me samo mrtvu mogu izvaditi iz Plinarskog i preseliti u Petruševec. Nema šanse da odem iz geta ponovno u geto", kazala je Kejić.  

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo