Prisjećanja na Oluju / Dragan Zorica: 'Kad smo dobili obavijest da je Velebit pod našim snagama, počela je nenormalna euforija'

'Sva težina opreme, 20-25 kilograma, koju smo imali sa sobom nije se osjetila, sve je bilo lagano', prisjetio se pripadnik specijalnih snaga policije Dragan Zorica

5.8.2018.
18:48
VOYO logo

Na proslavi 23. obljetnice akcije Oluja u Kninu je bio i cijeli državni vrh. "Koliko možemo kad smo složni i jedinstveni pokazali su i naši nogometaši koji su kroz pravu nogometnu oluju pokazali svijetu tko su i kakvi su Hrvati - što mogu učiniti kad se ujedine domovinska i iseljena Hrvatska, osvojivši kao moralni pobjednici srca ljudi diljem svijeta", poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Neka nam Oluja i vrijednosti Domovinskog rata, domoljublje, odlučnosti i optimizam budu trajna inspiracija u izgrađivanju moderne Hrvatske kako bismo okrenuti prema budućnosti i s vjerom u uspjeh izgradili Hrvatsku kakvu svi sanjamo. Takva Hrvatska bit će najveći spomenik svima onima koji su ugradili svoje živote u našu slobodu", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko je puta danas naglašeno da Oluja nije bila samo nekoliko sati akcije oko Knina, već je puno više od toga. O prisjećanju na Oluju u RTL-u Danas razgovarali smo sa zapovjednikom Interventne policije Šibenik Draganom Zoricom.

Gospodine Zorica, vaše specijalne snage su odradile velik dio posla u akciji Oluja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno se sjećam, na današnji dan u ovo vrijeme prije 23 godine bio sam oslobođen u Gračacu. Naime, u ranim jutarnjim satima kao pripadnik Jastrebova zajedno sa sektorom Specijalne policije imali smo zadaću da izvršimo napadno djelovanje sa šireg prostora Velebita, preko prijevoja Mali Alan, na područje Gračacu, što smo već kroz jutro odradili i stavili smo Gračac pod kontrolu naših snaga.

General Markač uvijek ističe hodnju, pješačenje, nadljudski napor specijalnih snaga policije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj prvi dan svaki specijalac se spustio s Velebita, s punom opremom, napravivši 20-25 kilometara do Gračaca. Bilo je jako vruće, a sve to smo napravili od pet ujutro do 11 sati. Tijekom dana smo držali grad po nadzorom, a u večernjim satima smo dobili novu zapovijed.

Kada ste bili svjesni činjenice da je zmaj od papira tzv. Srpska Krajina se raspala i da je Hrvatska slobodna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno prilikom spuštanja s Velebita dobili smo obavijest da je Velebit pod našim snagama, što je izazvalo nenormalnu euforiju među našim suborcima. Sva težina opreme koju smo imali sa sobom nije se osjetila, sve je bilo lagano.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo