DOZNAJEMO KAKO JE KOLAO NOVAC IZ AGROKORA: / Nakon niza manipulacija 100 milijuna eura završilo na Todorićevom privatnom računu

Image
17.10.2017.
7:18
VOYO logo

Prema dokazima kojima se raspolaže, između 30. travnja i 29. svibnja 2013. godine s računa Agrokora je na otvoreni račun u Zagrebačkoj banci Ivici Todoriću uplaćeno gotovo sto milijuna eura. Precizno, radilo se o 758.599.520 kuna.

[FOTO] GAZDA, SINOVI, SUPRUG IVE BALENT I NJIMA NAJBLIŽI LJUDI: Net.hr otkriva tko je sve pod istragom u akciji Agrokor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta transakcija najprije je evidentirana na prijelaznom kontu depozita, da bi nakon toga bila ubilježena na kontu potraživanja vlasnika. Otamo je, 31. prosinca 2013. godine, prema poslovnim knjigama Agrokora, bila prenesena na konto potraživanja prema Todorićevoj švicarskoj tvrtki Agrokor AG Zug. Učinjeno je to, stoji u kaznenoj prijavi, bez ikakve knjigovodstvene dokumentacije.

VELIKI FOTOIZVJEŠTAJ: Pogledajte kako su izgledala uhićenja najbližih Todorićevih suradnika i pretresi njihovih raskošnih vila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana kasnije isti ovaj iznos nastavio je kolati. Naime, 31. prosinca 2014. Agrokor je ponovno evidentirao u knjigovodstvu kao potraživanje od svog vlasnika Ivice Todorića. Uslijedio je, navode istražitelji, niz knjigovodstvenih manipulacija te je novac 31. prosinca 2016. evidentiran kao dio ukupnog zajma vlasniku. Taj zajam iznosio je 1,15 milijardi kuna, a kako bi se pokrio jedan njegov dio predana je osobna mjenica na 500 milijuna kuna.

NEZAKONITOSTI TEŠKE MILIJARDE: Što se sve Ivici Todoriću i čelnim ljudima Agrokora stavlja na teret?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak od 650 milijuna kuna pretvoren je u Ugovor o depozitu, a sve je to na kraju preneseno na Agrokor Investments DV, Todorićevu tvrtku koja ima sjedište u Nizozemskoj. Temelj za to bio je Ugovor o ustupu tražbine od 31. prosinca 2016. godine.

Tok ovog novca završio je tako da potraživanje prema Agrokoru od gotovo sto milijuna eura nikada nije podmireno, a bivša uprava, navode istražitelji, nije učinila ništa da ga naplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo