AFERA 'TULIPAN' / Doznajemo: Hrvoje Vojković je sve priznao, pušten je na slobodu

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

EPPO u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava. Obje su osobe uhićene jučer i provedeni su izvidi

1.3.2024.
9:27
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Doznajemo Hrvoje Vojković je ispitan i još sinoć pušten jer je sve priznao što mu se stavlja na teret.

O svemu se oglasio i EPPO, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska)  pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava. Obje su osobe uhićene jučer, 29. veljače 2024., na zahtjev EPPO-a, a nakon izvida provedenih u suradnji sa Policijskom upravom istarskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave. 

Image
HEDONIZAM U ISTRI /

Hrvoje Vojković u Oprtlju iznajmljuje luksuznu vilu. Banožić mu u tom mjestu odobrio prodaju vrijedne nekretnine?

Image
HEDONIZAM U ISTRI /

Hrvoje Vojković u Oprtlju iznajmljuje luksuznu vilu. Banožić mu u tom mjestu odobrio prodaju vrijedne nekretnine?

Sumnja se da je, od travnja 2020. do kraja prosinca 2022, prvoosumnjičenik, kao vlasnik trgovačkog društva, podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dobivanja bespovratne financijske potpore za nekoliko projekata koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Sva tri projekta, čija je ukupna vrijednost bila nešto manja od 650 000 eura, a za koje je tražena potpora u vrijednosti od skoro 370 000 eura, sufinancirani su sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85%, te Državnog  proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za podnošenje zahtjeva za potporu, trgovačko društvo prvoosumnjičenika trebalo je ispuniti obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava. Jedan od tih uvjeta bila je odgovarajuća ekonomska veličina trgovačkog društva. Prema prikupljenim dokazima, kako bi ishodio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini, prvoosumnjičenik je lažno u tri navrata prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da uzgaja tulipane na zemlji koja je u vlasništvu njegovog trgovačkog društva. Tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali bi dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije. 

Također postoji sumnja da je tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva za bespovratnim sredstvima, prvoosumnjičenik tim zahtjevima priložio nezakonito pribavljene račune i drugu dokumentaciju, koje je bio pripremio zajedno s drugoosumnjičenikom, čime je lažno ustvrdio da društvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva Agencija je posumnjala  u prijevaru, te je odlučila da neće  isplatiti bespovratne potpore prvoosumnjičeniku. 

EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije, odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije", izvijestili su iz EPPO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Europski tužitelji ispitali suradnika, čeka se dolazak Vojkovića, ali nije to jedini slučaj pod istragom

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo