DOZNAJEMO DETALJE ISTRAGE PROTIV SAUCHE: / Na čak 132 putna naloga njegov je potpis, a na svima je isti iznos novca?

Image
10.2.2017.
22:13
VOYO logo

Net.hr doznaje kako su grafolozi utvrdili postojanje 132 putna naloga s računima na kojima je Sauchin potpis, no za njih 117 nije bilo baš nikakve popratne dokumentacije o putovanju. Iako Saucha negira krivnju, nakon grafološkog vještačenja, te iskaza trojice bivših savjetnika - Siniše Petrovića, Nevena Budaka i Slavka Goldsteina, na čija su imena putni nalozi glasili, lišen je slobode.

Image
AFERA 'DNEVNICE': /

Sauchi određen istražni zatvor bez prava na jamčevinu, već je u Remetincu

Image
AFERA 'DNEVNICE': /

Sauchi određen istražni zatvor bez prava na jamčevinu, već je u Remetincu

Nakon saslušanja na USKOK-u, istražni sudac je Sauchi odredio jednomjesečni pritvor, bez prava na jamčevinu, a s obzirom da je predviđeno ispitivanje samo sedam svjedoka nije isključeno da bivši najbliži suradnik Zorana Milanovića i ranije izađe iz Remetinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijun i pol kuna teško jamstvo

Ipak, njegova odvjetnica Aleksandra Horvat, najavila je da će sudu predati žalbu jer smatra da osnova za otvaranje procesa nije ni bilo.

"Ponudili smo kao jamstvo trostruko veći iznos, u vidu nekretnina, odnosno milijun i 500 tisuća kuna", rekla je Horvat govoreći o jamčevini koju je sud odbio uskrativši Sauchi mogućnost da se brani sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo, grafolozi su utvrdili da potpisi na spornim dnevnicama zaista pripadaju, naime, postoje 132 putna naloga s računima na kojima je njegov potpis, od kojih je 117 spornih. Navodno su potpisane obje strane.

Pronađeno je i još šest računa na kojima je, po mišljenju vještaka, sporno je li uopće potpis njegov. Putovanja za koja su nalozi izdani trajala su uglavnom devet dana i na većini su iste cifre - oko deset tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o aferi 'Dnevnice' pročitajte OVDJE!

Sporni putni nalozi

DORH Sauchu sumnjiči da je je nalagao da se u gotovom novcu iz sredstva državnog proračuna isplate akontacije dnevnica "iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika". Naloge je potom porpisivao i nalagao njihovu dostavu u računovodstvo, nakon čega su izrađeni nalozi za službena putovanja u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saucha se tereti za razdoblje od od studenog 2013. do siječnja 2016. godine. U tom je periodu, navodi DORH, tajnici usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga i sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522,81 kuna i 1.360,00 eura.

Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera Milanovića trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je više od tristo tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi radilo se o putovanjima na razne seminare. Zato je uz njih bilo i navedeno da će troškove putovanja snositi organizator. Radilo se među ostalima o seminarima u Beču, Švicarskoj i još nekim zemljama za što su obračunavane izdašne inozemne dnevnice.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo