uskoro bivši premijer /

Dosta mu je politike: Orešković se vraća u privatni sektor, najvjerojatnije u međunarodnu tvrtku

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Morat će paziti da ne upadne u klinč Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji mu znatno smanjuje manevarski prostor pri zapošljavanju

18.10.2016.
7:20
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Još aktualni premijer Tihomir Orešković uskoro će svoju fotelju u Banskim dvorima prepustiti trenutačnom mandataru Andreju Plenkoviću.

Tihomiru Oreškoviću dosta je politike pa će se vratiti u privatni sektor. Najvjerojatnije odlazi u inozemstvo u veliku međunarodnu tvrtku. Morat će paziti da ne upadne u klinč Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji mu znatno smanjuje manevarski prostor pri zapošljavanju. Kako je rekla Dalia Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, bivši premijer u idućih godinu dana ne može biti član uprave ili nadzornog odbora jer to zakon izričito zabranjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer mora paziti i na to je li njegova buduća tvrtka sklapala poslove s tijelom vlasti kojem je bio na čelu, što je u ovom slučaju Vlada RH.

U tom slučaju premijer se mora obratiti Povjerenstvu da bi doznao smije li uopće raditi za takvu tvrtku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kako su hrvatski zakoni nedorečeni, nema nekih ozbiljnih sankcija ako se državni dužnosnik ogluši na upozorenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Doduše, domaća tvrtka može biti kažnjena s milijun kuna kazne, ali to se dosad nikad nije dogodilo, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo