DORH SE OGLASIO / 'Nije bilo nikakvih kalkulacija i odredivanja tajminga, vodimo se dokazima u slucaju Bandic'

DORH je reagirao na istupe pojedinaca koji su isticali da je njihov posao politicki motiviran.

12.3.2015.
11:44
VOYO logo

Povodom brojnih napisa i izjava veceg broja osoba u sredstvima javnog priopcavanja nakon donesenog rjesenja suca istrage Zupanijskog suda u Zagrebu kojim je odreden istrazni zatvor protiv okrivljenog gradonacelnika Grada Zagreba i naplati jamcevine, priopcavamo kako je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u konkretnom predmetu, kao i do sada, postupao i postupa iskljucivo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i stanjem spisa, priopcili su iz DORH-a.

Nije bilo nikakvih kalkulacija i odredivanja tajminga

"Radi tocnog i potpunog informiranja javnosti, isticemo kako USKOK, u trenutku predaje prijedloga za opoziv jamcevine i odredivanje istraznog zatvora okrivljenom gradonacelniku, nije imao saznanja o tome da je izvanraspravno vijece Zupanijskog suda u Zagrebu donijelo rjesenje kojim se ukida mjera opreza zabrane obavljanja duznosti gradonacelnika Grada Zagreba. Dakle, nikakve kalkulacije i odredivanje tajminga nije rukovodilo USKOK u predlaganju sucu istrage opoziva jamcevine i odredivanje istraznog zatvora", stoji u priopcenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz DORH-a isticu USKOK vodi postupke prema svim osumnjicenicima na isti zakoniti nacin u skladu s prikupljenim dokazima i zakonskim pravnim okvirom bez obzira radi li se o ministru, zupanu, gradonacelniku, policijskom sluzbeniku ili bilo kojem drugom gradaninu.

Necemo uvazavati vecinsku volju pojedinaca iskazanu kroz medije ili politicki oportunizam

"Ujedno, Drzavno odvjetnistvo Republike Hrvatske (DORH) i USKOK nece ni na koji nacin uvazavati "vecinsku volju pojedinaca iskazanu kroz medije" ili politicki oportunizam vec samo i iskljucivo prikupljene dokaze u zakonom propisanom postupku u cilju zastite pravnog poretka Republike Hrvatske", naglasavaju iz DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabranjen je svaki oblik utjecaja

Iz DORH-a opominju kako je u borbi protiv korupcije i zalaganju za nultu stopu tolerancije prema korupciji, ovakvi javni nastupi i izjave 'strucnih pojedinaca' predstavljaju prisilu prema tijelima progona te podsjecamo kako je, sukladno cl. 2. st. 3. Zakona o drzavnom odvjetnistvu, zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema drzavnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te koristenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po sluzbenoj duznosti, kao i u predmetima u kojima drzavni odvjetnik zakonito izvrsava svoja prava i duznosti u zastiti imovine Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo