GDJE IMA DIMA... / DORH i USKOK otkrili puštaju li informacije o istragama u javnost: 'Objavljeni su oni razgovori...'

'Objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka'

2.6.2020.
17:30
VOYO logo

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) nisu izvor informacija objavljenih u medijima jer svako objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka zbog čega je policiji naloženo provođenje izvida, naglašeno je iz tih institucija.

Image
pritisak na pravosuđe /

Bernardić o prozivkama za afere: 'Neka Plenković prvo počisti pred svojim dvorištem'

Image
pritisak na pravosuđe /

Bernardić o prozivkama za afere: 'Neka Plenković prvo počisti pred svojim dvorištem'

"U konkretnom predmetu rješenje o provođenju istrage doneseno je 30. svibnja 2020. te je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, uručeno ili poslano putem pošte svim okrivljenicima i njihovim braniteljima. Radi se o najmanje 29 osoba. Svi javno objavljeni transkripti su upravo oni koji su navedeni u rješenju o provođenju istrage", navodi se u priopćenju te nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usporedba objavljenog sadržaja s transkriptima koji se navode u rješenju pokazuje da su javno objavljeni transkripti djelomično netočno interpretirani. Ističe se da je posebnim dokaznim radnjama evidentiran velik broj razgovora od kojih je samo mali broj naveden u rješenju o provođenju istrage radi dokazivanja postojanja osnovane sumnje. Činjenica da su javno objavljeni samo oni razgovori koji su bili navedeni u rješenju o provođenju istrage i time bili dostupni velikom broju naprijed navedenih osoba potvrđuje da USKOK nije izvor objavljenih informacija."

Odgovor na prozivke ide dalje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ističemo da sukladno Zakonu o kaznenom postupku, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage svi okrivljenici i njihovi branitelji imaju pravo uvida u spis i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa. Iako prema odredbama Zakona o kaznenom postupku istraga nije tajna nego nejavna, stav je DORH-a i USKOK-a da objavljivanje sadržaja provedenihdokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka zbog čega je izuzetno važno utvrditi tko je odao podatke. Iznošenjem tvrdnji da 'iz DORH-a i USKOK-a cure informacije' diskreditiraju se uloženi napori i rad državnog odvjetništva u cjelini i potiče nepovjerenje u njegov rad", stoji u zaključku priopćenja.

Ispitivanje svjedoka tek za desetak dana

Kako sada stvari stoje, svjedoci neće tako brzo na ispitivanje jer rješenje o provođenju istrage još nije postalo pramovoćno. Odvjetnici imaju rok od 8 dana da se žale. Rijetko koji se žale na rješenje o provođenju istrage jer to nema smisla s obzirom na to da je rijetko koja žalba urodila plodom te je zato svima njima u interesu da što prije službeno krene istraga i sve se počne raspetljavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina osumnjičenih završila je u zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Njih je 49, a među najzvučnijim imenima su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i bliska premijerova suradnica Tena Mišetić. Oni još desetak dana neće u zgradu USKOK-a dok rješenje ne postane pravomoćno.

Odvjetnici će se žaliti na određivanje istražnog zatvora. Vidjet ćemo kako će se to završiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo