'HRVATI NEMAJU POVJERENJA' / Što kaže šef udruge bolničkih liječnika? 'Građane možete motivirati ili kažnjavati. Nisam siguran da će Vladin plan uroditi plodom'

Image

'Kako potaknuti cijepljenje? Možda je odgovor u tome da Hrvati nemaju povjerenja u svoje institucije', rekao je dopredsjednik HUBOL-a, dr. Boris Ujević

6.7.2021.
14:50
VOYO logo

Delta varijanta koronavirusa zaraznija je i opasnija od svih dosadašnjih sojeva te ozbiljno prijeti kako Europi, tako i Hrvatskoj. No, ni ta činjenica nije potaknula Hrvate da se odluče za cijepljenje, a dalmatinske županije koje primaju goste i turiste te uvelike ovise o dobroj turističkoj sezoni bilježe najmanji interes za cijepljenje.

Vlada i Stožer zbog malog interesa za cijepljenje najavljuju penalizaciju onih koji se ne cijepe, pa bi poslodavci čiji se radnici nisu cijepili mogli ostati bez potpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopredsjednik HUBOL-a, dr. Boris Ujević u emisiji HTV-a Studio 4 govorio je o važnosti cijepljenja i potencijalnom kažnjavanju necijepljenih kao i trenutnom stanju u bolnicama.

'Nisam siguran da će Vladin plan uroditi plodom'

Ujević smatra kako cijepljenje ide lošije od planiranog. "Kako potaknuti cijepljenje? Možete ih motivirati, a možete ih i kažnjavati. Osobno sam skloniji motiviranju ali Vlada se odlučila za drugačiji pristup. Nisam siguran da će on uroditi plodom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO AKO SE NE CIJEPITE? /

Plan Plenkovićeve vlade daleko je širi od uskraćivanja potpora, evo što čeka antivaksere

Image
ŠTO AKO SE NE CIJEPITE? /

Plan Plenkovićeve vlade daleko je širi od uskraćivanja potpora, evo što čeka antivaksere

Potom je komentirao pad zainteresiranosti za cijepljenje, rekavši da je teško objasniti zašto se to događa.

"Mi samo sada na nekih 45% cijepljenih, teško je objasniti zašto je to tako. Ako se pogleda države u okruženju - Mađarska i Austrija su na 65%, to je skoro duplo više od nas, Italija je na 70%, dakle države koje su nam bliske su duplo bolje od nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvati nemaju povjerenja u svoje institucije'

Možda je odgovor u tome da Hrvati nemaju povjerenja u svoje institucije. Mi smo u proteklom stoljeću tri puta mijenjali državu i institucije poput Stožera i HZJZ-a se ne doživljavaju kao nezavisne već političke institucije", ustvrdio je te dodao kako, za razliku od nas, Nijemci vjeruju institucijama.

"Kada institut Robert Koch kaže da se treba cijepiti, Nijemci se cijepe. Oni vjeruju institucijama. A kada naš zavod kaže da se cijepimo, mi se ne cijepimo. Što se liječnika tiče, preko 95% njih se cijepilo. Što se tiče medicinskih sestara i tehničara, stanje je nešto bolje, sada ih je cijepljeno oko 70%. Ali to su još uvijek premale brojke, pogotovo kad se to usporedi s liječnicima", istaknuo je dr. Ujević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao mogućeg krivca naveo je neinformiranost i širenje raznih teorija zavjere u medijima. "Možda je odgovor na društvenim mrežama koje su preuzele dio širenja antipropagande o cijepljenju. Antivakseri nisu prisutni u mainstream medijima ili su minimalno prisutni ali su na društvenim mrežama prisutni", pojasnio je.

Delta varijanta preuzima primat kod mlađe populacije

Govoreći o delta-soju koronavirusa, istaknuo je kako se taj soj širi brže i preuzima primat, posebno kod mlađe populacije što izaziva zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Velikoj Britaniji prvom dozom je procijepljeno preko 80% stanovništva, tamo se delta varijanta ubrzano širi ali nema prijema pacijenata u bolnice. Time se potvrdilo ono što se od početak govori - da cjepivo ne štiti od zaraze već ako se zarazite, štiti vas od težeg oblika bolesti i smrti", istaknuo je.

"To se kod nas neće dogoditi. Kod nas ne da nisu mladi cijepljeni, već i dobar dio starije populacije nije cijepljen i među njima će se delta varijanta proširiti. Na jesen nas čeka isti scenarij koji smo imali prošle godine", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je potom kako ne razumije zbog čega se ljudi ne žele cijepiti. "Neki misle da će njih bolest zaobići, ali to jednostavno nije istina. Ako ova pandemija potraje, a očito će potrajati, svi necijepljeni će se zaraziti, pitanje je samo vremena kada će se zaraziti", poručio je.

'Imamo izbor'

Komentirao je i cijepljenje djece te izrazio sumnju u uspjeh plana o 50 posto procijepljene djece do početka nove školske godine. Dr. Ujević dodao je kako vjeruje da potreba treće doze cjepiva protiv koronavirusa neće biti potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu je pozvao sve koji se nisu cijepili da to učine.

"Imamo izbor, ne možemo imati i jedno i drugo. Ili ćemo se cijepiti pa ćemo na jesen biti otvoreni ili se nećemo cijepiti pa ćemo biti zatvoreni. To je neka vrsta referenduma o vlastitom zdravlju ali i ekonomiji. Ako se zatvorimo ekonomija će stati, ako se cijepimo riješili smo sve stvari. I to treba imati na umu", zaključio je dr. Boris Ujević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo