Analiza cro demoskopa / 'Domovinski pokret Miroslava Škore dobra je vijest za HDZ, Plenković je izabrao ispravan smjer'

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

'Loša je vijest da je Škoro skoro podjednako riba i u centru, ne samo na krajnjoj desnici', kaže Krešimir Macan

12.3.2020.
16:25
Sanjin Strukić/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
VOYO logo

U jeku žestoke unutarstranačke izborne kampanje u HDZ-u, vladajuću stranku premijera Andreja Plenkovića trebali bi zabrinuti i rezultati ankete Cro Demoskop, koju je za RTL izradila agencija Promocija plus. Naime, nakon izjednačenog rezultata s SDP-om na izborima za Europski parlament i poraza HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, trendovi pokazuju da bi i na parlamentarnim izborima stranke desnice mogle "otrgnuti" veliki dio birača HDZ-u. 

Prema rezultatima Cro Demoskopa za ožujak, SDP je na prvome mjestu s 29,3 posto, a HDZ ima 26,7 posto, dok je na trećem mjestu nova stranka bivšega predsjedničkog kandidata Miroslava Škore Domovinski pokret s 11,5 posto. Most Bože Petrova, stranka koja je na predsjedničkim izborima podržala Škoru, ali se još ne izjašnjava o mogućoj predizbornoj koaliciji sa Škorinim pokretom, je na četvrtome mjestu s 4,8 posto. Ostale stranke desnice, Hrvatski suverenisti i Neovisni za Hrvatsku su obje na 0,9 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je kako će se oni dogovoriti o podjeli plijena"

Kada se zbroje rezultati te četiri desne opcije, dolazi se do respektabilnog postotka od 17,3 posto. Kada bi se zaista takva predizborna koalicija dogovorila, što zasad nije izvjesno, ona bi bila snažna alternativa HDZ-u s desna.

Komunikacijski stručnjak dr. Božo Skoko smatra da desnica ima potencijala na hrvatskoj stranačkoj sceni, ali je često dobivala manje od svojih mogućnosti zbog razjedinjenosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S druge strane, vidjeli smo na izborima za Europski parlament i predsjedničkim izborima da dio desnice koji je do sada glasovao za HDZ i njegove kandidate, nije zadovoljan onim što im HDZ nudi i da su postali otvoreni prema novim opcijama. Prema tome, sve ovisi o tome u kojoj će mjeri Škoro, Suverenisti i ostali ključni akteri na desnici ostvariti zajedničku političku ponudu, odnosno jedinstvo", ističe Skoko i dodaje:

"Sinergija u nastupu, kvalitetan program i profilirano vodstvo mogu utjecati na njihov uspjeh. A prostora definitivno imaju", jasno će Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Gordan Turković kaže da ostaje vidjeti hoće li se ovaj rejting održati do ulaska u kampanju.

"Činjenica je da ga je na predsjedničkim izborima podržavala čitava niska desnih stranaka te su time pridonijeli njegovu rezultatu. U HDZ-ovu biračkom tijelu postoji određeno nezadovoljstvo, ali interesantno je bilo vidjeti kako je na tim izborima dosta mladih birača glasovalo za Škoru, a pritom ih se nije moglo identificirati ni kao klasične lijeve ni kao klasične desne birače", podsjeća komunikacijski stručnjak Turković i napominje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To, zajedno s ogromnim brojem nevažećih listića, pokazuje kako na razini Hrvatske postoji nezadovoljstvo standardnim lijevim i desnim opcijama čiji su predstavnici bili Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović. Vidjet ćemo hoće li se takav trend preliti i na parlamentarne izbore. Tamo pak vrijede neka druga pravila, imamo izborne jedinice, drukčiju distribuciju glasova u mandate te preferencijsko glasovanje", kaže Turković koji drži da bi za Škorinu kampanju i rezultat više pogodovalo ponovno okrupnjavanje desnice iza njegova lika i djela.

"Samo je pitanje kako će se oni dogovoriti o podjeli plijena. U prošlosti im to baš nije polazilo za rukom", zaključuje Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'HDZ dobiva potencijalnoga koalicijskog partnera'

Krešimir Macan kaže da je Domovinski pokret Miroslava Škore ujedno i dobra i loša vijest za HDZ i Plenkovića, ali, naglašava, više dobra. 

"Prvo HDZ dobiva potencijalnog koalicijskog partnera koji bi mogao biti pragmatičniji i suradljiviji od Mosta i istodobno bi osigurao kontinuitet vladavine desnice, bez obzira na sadašnju blagu prednost SDP-a i partnera", kaže Macan i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Loša je vijest da je Škoro skoro podjednako riba i u centru, ne samo na krajnjoj desnici - dakle po onom istom biračkom tijelu koje su svojedobno pokupili uglavnom Most i nešto Živi zid. Dojam mi je da su to uglavnom mlađi protestni birači koji prije svega gledaju lik i djelo Miroslava Škore. Tada ne iznenađuje da su jaki u Dalmaciji i Slavoniji, u kojima je HDZ godinama bio dominantan. To je znak HDZ-u da se pokrene nakon unutarstranačkih izbora i krene raditi na terenu. Ova situacija potvrđuje da je ispravan smjer koji je Plenković izabrao za HDZ jer će prava bitka biti u centru, a ne na krajnje desnom spektru. Njega uvijek dobiješ na ovaj ili onaj način, neće valjda oni u koaliciju s ‘crvenima'", ističe Macan i zaključuje:

"Ukratko, Škoro pametnom kampanjom može ponoviti uspjeh Mosta. Tu će gubitnici biti prije svega Most koji igra na kartu Raspudića i Markić, dok su se Suverenisti pogubili", na kraju će Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo