Da cijene na obali nisu baš primjrene za džepove hrvatskih građana potvrđuju i neki slučajevi onih kojima su ugostitelji izbili veliki novac iz džepa i prije no što je počela turistička sezona. Među njima je i gost zadarskog lokala s vrlo neugodnim iskustvom, piše Večernji list.
"Kada je bio rat i kada nije bilo turista, povlačili su nas za rukav, a sada smetamo, a ako se i udostojimo ući u restoran, poseban gušt je oderati nas", požalio se čitatelj Večernjeg lista navodeći kako je usluga u restoranu u kojem je bio loša, a hrana pripremljena prosječno.
No, zato račun nije bio ni malo prosječan. Štoviše, za četiri osobe iznosio je više od 3200 kuna. Gost opisuje kako cjenika nigdje nije bilo, a da im je konobar na pitanje kakvu ribu imaju spomenuo brancina. Potom ,pak, na stol iznio puno skupljeg kovača te škarpinu.
"Za predjelo je ponudio „od svega pomalo“, I stavio od svega pomalo, a svako to „pomalo“ naplatio je po punoj cijeni (od 120,00 do 150,00 kn po porciji). Juha 75,00 kn. Halo?", čudi se čitatelj koji je primjerice salatu od hobotnice platio 105 kuna, a spomenutog kovača 1925 kuna.
'Uvozimo nekulturnu i nekvalificiranu radnu snagu'
Slično je prošao i gost s Kvarnera koji se našao u Dubrovniku prije nekoliko dana. Njega je, pak, kako piše Večernjak, ugostitelj na engleskom nagovarao da uđe u lokal, a kad nije htio psovao ga je govorio da "omalovažava njegovu ponudu". "Evo kakvu nekvalificiranu, nekulturnu radnu snagu mi uvozimo, ne razumiju hrvatski jezik, a o ponudi u njegovoj “krčmi” da i ne pričam, crni rižoto 130 kn, Bolognese 100 kn, pasta verde 120 kn", opisao je.