dokaz da je prešutio stvarno stanje? / Dokumenti HBOR-a otkrili skandal Zdravka Marića: je li ovo dokaz da je znao što se događa u koncernu Agrokor?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Čini se da je ministar financija Zdravko Marić sve znao o drami u Agrokoru još koncem protekle godine, ali je o tom slučaju lagao hrvatskoj javnosti

11.7.2017.
9:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ne samo da je Zdravko Marić znao kakva je prava istina o Agrokoru, nego snosi i dio odgovornosti što je HBOR koncem 2016. ubacio u taj već tada posrnuli koncern dodatnih 48,3 milijuna eura, otkriva Nacional na temelju internih dokumenata HBOR-a.

Ti dokumenti otkrivaju ulogu ministra financija u skandalu dodjele 48.3 milijuna eura kredita krajem 2016. godine već posrnulom Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je sve o drami u Agrokoru znao još krajem 2016., znajući pravo stanje stvari, a snosi i dio odgovornosti što je HBOR krajem 2016. u taj koncern upumpao financijsku injekciju, dodatnih 48.3 milijuna eura, pokazuju interni dokumenti HBOR-a.

Tako je Zvijezdi je odobreno 10, Ledu 3.3, Pik Vrbovcu 20 te Jamnici 15 milijuna eura kredita. U trenutku kada su zatraženi spomenuti krediti HBOR, u slučaju da krediti budu odobreni (što se i dogodilo), prema Agrokoru i povezanim osobama bio je izložen 604.646.571 kunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U internoj dokumentaciji HBOR-a detaljno su ebalorirani prijedlozi odobrenja zahtjeva za kreditiranje obrtnih sredstava za četiri tvrtke iz Agrokorova koncerna – Jamnicu, Ledo, PIK Vrbovec i Zvijezdu.

Izvor koji je Nacionalu dao te dokumente tvrdi: "Oni pokazuju da taj kredit uopće nije trebao biti odobren. Bude i sumnju da je Agrokor prevario HBOR kad je slao podatke o poslovanju tih tvrtki, što može pomoći istražiteljima koji već tjednima istražuju kako je Agrokor poslovao. Nađite mi jednu tvrtku koja je unatoč navedenim i precizno opisanim rizicima ipak dobila toliki kredit. Javnost treba na temelju te dokumentacije još jednom procijeniti kakvu je ulogu u cijelom slučaju imao Marić, a posredno i Vlada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije kreditiranja napravljene su kreditne analize pristiglih zahtjeva, a one pokazuju i najavljuju velike probleme za Agrokor grupu, piše Nacional.

Tako je zaključak kreditne procjene glasio: "‘Agrokor grupa i dalje je nominalno nelikvidna i ima nedostatak radnog kapitala, dok kretanje likvidnosti prvenstveno ovisi o mogućnosti konverzije zaliha te dijelom o sposobnosti naplate. Obveze prema dobavljačima kao dominantan izvor financiranja grupe – nije poznat status urednosti u ispunjavanju postojećih kreditnih obveza; nije zadovoljen uvjet za izvoznika za klijenta i Grupu; Nedovoljne informacije o financijskom položaju klijenta, sudužnika i grupe obziom na traženi iznos kredita i ukupnu izloženost prema grupi – informativna analiza napravljena na temelju revizorskog izvješća bez ostale popratne dokumentacije i kontakta s klijentom". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači zaključak propcjene je glasio da je Agrokor grupa financijski nestabilna, nominalno nelikvidna, nisko kapitalizirana i visoko zadužena (financiranje putem dobavljača i kredita), s prisutnim rizicima na području makroekonomskih promjena koji se negativno mogu odraziti na maloprodaju, kretanjima cijena sirovina za prehrambenu industriju, visokim fiksnim troškovima i spremnošću kreditora za daljnjim kontinuiranim praćenjem poslovanja.

No, usprkos takvim procjenama, kredit je odobren neposredno uoči Božića, piše Nacional

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo