DOBROVIĆ: / 'Most podržava ideju da se Ina kupi novcem od prodaje HEP-a! Buljeve izjave? Reagirao je sa srcem...'

Image
4.1.2017.
17:02
VOYO logo

"Ja kao Mostov ministar mogu reći da Ministarstvo podržava ideju preuzimanja dionica Ine. Smatramo da se time postiže energetska neovisnost i ostvaruju razvojni potencijali u ovom sektoru", izjavio je Dobrović na konferenciji za novinare u Ministarstvu.

Mostov je ministar izjavio i da se slažu s modelom koji je predstavila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Riječ je o modelu koji predviđa da se preuzimanje dionica Ine od MOL-a financira inicijalnom javnom ponudom 25 posto minus jednu dionicu HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je u pripremi tog modela utvrditi o kojoj imovini HEP-a se radi, kako nam se ne bi dogodilo ono što se dogodilo u nekim privatizacijama", kazao je Dobrović, spominjući pritom probleme kakvi su bili s telekomunikacijskom infrastrukturom.

Također je važno da se krene odmah s jačanjem financijskog plana, jer HEP ima snažan potencijal za razvoj i širenje u regiju, naglasio je Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada smo svjedoci jedne 'umrtvljene' razvojne politike HEP-a. Izlistavanjem na burzi, dizanjem standarda poslovnog upravljanja, steći će se uvjeti da se tvrtka ojača", rekao je.

I Dobrović kaže kako cijeli proces treba pratiti donošenje zakona o privatizaciji HEP-a. "Važno je pritom ograničenje od 25 posto minus jedna dionica, kako bi HEP, kao strateška energetska kompanija, ostao u trajnom vlasništvu Republike Hrvatske", istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NITKO NEMA PRAVO PRODATI HEP OSIM GRAĐANA': /

Miro Bulj pozvao na referendum, smatra da je odluka na narodu

Image
'NITKO NEMA PRAVO PRODATI HEP OSIM GRAĐANA': /

Miro Bulj pozvao na referendum, smatra da je odluka na narodu

Na pitanje kojim će sredstvima HEP moći investirati, ako se novac od prodaje bude koristio za kupnju dionica Ine, ponovio je kako financijski potencijal HEP-a ne bi bio ugrožen ovim procesom.

"Financijski potencijal HEP-a ne bi bio ugrožen. Smatramo da pravilnim postupanjem i provedbom ovog procesa se može ojačati vrijednost HEP-a i očuvati njegov financijski kapital", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je svojevrsna dokapitalizacija HEP-a gdje će građanima i mirovinskim fondovima omogućava kupnja dionica i sudjelovanje u benefitima dobrog poslovanja HEP-a, rekao je, ponavljajući kako HEP ima sve preduvjete za snažan razvoj u regiji.

Na novinarski upit je li Most ujedinjen oko modela otkupa dionica s obzirom da se pojedini saborski zastupnici Mosta protive privatizacije HEP-a te o tome traže referendum (Miro Bulj op.a.), Dobrović je odgovorio kako "pojedini zastupnici često regairaju srcem i domoljubno". No, mišljanja je kako neće biti problema te da će se postići konsenzus oko te odluke nakon detaljnijeg uvida u proceduru, u osigurače kojima će se zajamčiti provedba postupka na način da se zadrži strateški nadzor nad HEP-om i osigura razvoj te tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Dobrović nije htio komentirati traženje čelnika nekih braniteljskih udruga da se sedam posto dionica HEP-a prenese Fondu hrvatskih branitelja, napominjući kako oko toga nije bilo razgovora.

Dobrović je potvrdio i kako Plan gospodarenja otpadom 2017. do 2020. sutra ide na Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je i da je upoznat s problemom 'švercanja' PET ambalaže iz Slovenije u Hrvatsku te najavio skore promjene da se taj problem riješi. "Situacija da se troši hrvatski novac na zbrinjavanje tuđe ambalaže je nedopustiva i vrlo brzo poduzet ćemo korake da to riješimo", naglasio je.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo