plan do 2025... /

Dobronić i Malenica najavili suradnju na reformi pravosuđa: Sve će presude biti sto posto javne

Image
Foto: RTL

Za ubrzanje postupaka i bolje pravosuđe predviđeno je 13 reformi, i 6 investicija vrijednih 740 milijuna kuna

25.10.2021.
21:00
RTL
VOYO logo

Mnogi koji se iseljavaju spominju i nepovjerenje u hrvatsko pravosuđe o kojem Hrvati, od svih građana Europske unije, imaju najlošije mišljenje. Kako se približiti i vratiti povjerenje građana, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je akcijski plan do 2025-te, a promjene od koje se neke odnose i na ovrhe, najavio je i novi predsjednik Vrhovnog suda.

"Da u 2025-toj imamo brzo i učinkovito pravosuđe, moderno pravosuđe...", kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada nedostižnog sna ostalo je još četiri godine. A vratiti povjerenje građana, uz ministra, zadatak je sada i novog predsjednika Vrhovnog suda, koji je već najavio sve presude moraju biti 100 posto javne.

"Do sada je bilo dostupno otprilike 60 do 70 posto presuda, a obrazloženje zašto ih nije dostupno sto posto, jest da su imali problema oko anonimizacije koja oduzima vrijeme. To se može sad smatrat riješenim", rekao je Radovan Dobronić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa bi se tako moglo vidjeti kako koji sudac sudi. A suci bi, smatra Dobronić svoje presude iznimno mogli i javno objasniti, čime se mnogi od njih ipak ne slažu.

"Ispada da se skrivaš a ne skrivaš se. nego si u konfliktu, imaš predmet u kojem sudiš, a onda javno pričaš što o tome misliš, ono što si napisao, napisao si u odluci", rekla je je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Janja Marijan Žabek.

"Mislim da bi sudac mogao imao pravo da napiše medijima, molim vas da obratite pažnju da su razlozi presude ti i ti, a ne oni koji ste vi naveli", smatra Dobronić.

Ovu godinu počeli smo s 460 tisuća neriješenih predmeta. Akcijski plan je 72 tisuće manje neriješenih predmeta, a trajanje postupka bi se s 283 smanjilo na 203 dana. Ministar za prvih šest mjeseci zadovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovo 2/3 općinskih sudova ispunilo je sve ciljeve koji su im zadani i svi županijski sudovi su ispunili, vjerujemo da ćemo krajem godina imati smanjenje broja predmeta", kaže Malenica.

Za ubrzanje postupaka i bolje pravosuđe predviđeno je 13 reformi, i 6 investicija vrijednih 740 milijuna kuna. Još jednu promjenu traži novi predsjednik Vrhovnog suda. Dok je za Malenicu zakonski okvir za ovrhe dobar, tom procedurom po Dobroniću, krše se europska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predložit ću ministru, to se može samo 1 rečenica napisat da se odredbe Ovršnog zakona koje se odnose na izdavanje rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave ne primjenjuju za potrošačke ugovore. Vrhovni sud može na Općoj sjednici donijeti dva, tri stava kojima će predložiti koja procedura će biti umjesto toga i stvar će biti riješena", rekao je Dobronić.

"U narednim danima sjest ćemo porazgovarati, Ministarstvo je otvoreno za sve sugestije za izmjene", poručuje Malenica.

No, za svaki problem ne treba uvijek reagirati izmjenom zakona, kaže Dobronić, što je inače, do sada u Hrvatskoj bila uobičajena praksa.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo