Porast od 10 posto / Dobra vijest za oko 35 tisuća umirovljenika: rastu povlaštene mirovine

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Radi se o mirovinama branitelja, pripadnika HVO-a, NOR-a, JNA, bivših saborskih zastupnika i akademika, koje bi se mogle vratiti na razinu od prije 2014. godine

24.6.2017.
16:35
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Od 1. rujna, oko 35 tisuća umirovljenika koji primaju povlaštene mirovine u bruto iznosu većem od pet tisuća kuna mogu računati na porast mirovina za deset posto, piše Glas Istre.

Radi se tu o mirovinama branitelja, pripadnika HVO-a, NOR-a, JNA, bivših saborskih zastupnika i akademika, koje bi se mogle vratiti na razinu od prije 2014. godine, kada ih je Vlada Zorana Milanovića srezala za deset posto. Međutim, to je napravljeno s dodatkom da te mirovine ne mogu pasti ispod pet tisuća kuna, te da smanjenje prestaje kada se nanovo počne bilježiti realni rast BDP-a, "u svakom od tri prethodna uzastopna tromjesečja" od najmanje dva posto i ako je deficit državnog proračuna u istom razdoblju manji od tri posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Ministar Medved u RTL-u Danas: 'Samo u prošloj godini umrlo je 4000 hrvatskih branitelja u dobi od 50-ak godina'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Medved: Uvodi se naknada za nezaposlene branitelje i ukida smanjenje mirovina

>> Hrvatska nije dužna obeštetiti umirovljenike tzv. SAO Krajine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim izračunima državu će to koštati oko 430 milijuna kuna, od čega najveći dio, oko 330 milijuna kuna otpada na branitelje koji su bili najbrojniji u skupini povlaštenih mirovina. Ipak, ne ukida se smanjenje od deset posto koje je 2010. godine u vrijeme Vlade Jadranke Kosor uvedeno za mirovine iznad tri i pol tisuće kuna neto, javlja Glas Istre.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo