diskriminirajuća stavka / Dobivaju dodatne bodove: Roditelji koji doniraju 1000 kuna imaju veće šanse da upišu dijete u vrtić

Image
Foto: Shutterstock

U pravilniku gradskog vrtića u Križevcima postji stavka prema kojoj djeca donatora vrtića dobivaju dodatnih 50 bodova za upis

17.6.2019.
12:38
Shutterstock
VOYO logo

Kao u mnogim hrvatskim gradovima, tako i roditelji u Križevcima svake godine muku muče gdje će s djecom dok su oni na poslu. U gradski vrtić ove godine nije uspjelo upasti 80 mališana. Roditelji su ogorčeni, nemaju svi baka-servis i ne znaju kako će si organizirati život jer u gradu ne postoji niti jedan obrt za čuvanje djece, a privatni vrtići su također puni.

Glas podravine otkrio je u pravilniku gradskog vrtića u Križevcima zanimljivu stavku prema kojoj djeca donatora vrtića dobivaju dodatnih 50 bodova za upis, odnosno svatko tko vrtiću donira najmanje 1000 kuna dobit će više bodova od djece iz socijalno ugroženih obitelji, korisnika dječjeg doplatka pa čak i djece koja su godinu dana pred odlazak u školu te gotovo isti broj bodova kao djeca s teškoćama u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporni Pravilnik donijelo je Gradsko vijeće 1997. godine u kojem su, među ostalima, sjedili ugledni liječnici, srednjoškolski i sveučilišni profesori, a na vrhu gradske vlasti bio je HDZ-ov gradonačelnik Roko Bašić. Niti njima, niti ikome poslije, od ravnatelja i gradonačelnika, Upravnog vijeća vrtića do svih dosadašnjih Komisija za prijem djece u vrtić, nikome od njih u 22 godine nije sporna odluka prema kojoj se diskriminira djecu i nagrađuje one čiji roditelji javnom vrtiću doniraju novac.

Sadašnji gradonačelnik Mario Rajn također nije znao za aktualni pravilnik, no odmah ga je osudio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije u redu, predložio sam da što prije uklonimo tu stavku iz Pravilnika", rekao je Rajn za Glas Podravine.

Ravnateljica Katarina Ivković-Balint za tu stavku rekla nam je samo da ove godine nitko nije konzumirao pravo donatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilnike za upis djece u vrtić donose osnivači, u ovome slučaju Grad. Prema preporukama nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, prednost imaju djeca žrtava i invalida Domovinskog rata, zaposlenih roditelja, ona iz obitelji s više djece, ona koja žive u teškim uvjetima ili imaju teškoće u razvoju, no nigdje se ne spominje prednost zbog doniranja sredstava vrtiću pa čak niti prednost za djecu zaposlenika vrtića, što se također dodatno boduje u križevačkom gradskom vrtiću. U Pravilniku koprivničkog gradskog vrtića takve stavke ne postoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo