SKUPOCJENI MERCEDESI /

Dobili što su i tražili: MUP za dvije oklopljene limuzine daje 12 milijuna kuna

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dvije limuzine trebale bi biti na cesti trebale samo u slučajevima kad će u Hrvatskoj boraviti utjecajni strani gosti

4.12.2017.
20:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Strani i domaći dužnosnici od sljedeće godine vozit će se u dva blindirana Mercedesa koje ćemo ukupno platiti 12 milijuna kuna, piše 24sata. MUP je u ponedjeljak u Narodnim novinama objavio da je jedinu ponudu dala tvrtka Star import koja je zastupnik za tu marku vozila te da je ona izrađena u skladu sa zahtjevima Naručitelja, dokumentacijom o nabavi i uputama ponuditelja u otvorenom postupku javne nabave.

U natječaju se tražilo da dva blindirana vozila imaju najveću razinu zaštite (VR9, što je podrazumijevalo da limuzina može izdržati hice iz raznog naoružanja, pa i metke jačeg kalibra) te da može nastaviti voziti i kad im probiju gume. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražilo se da vozila imaju nosače strojnice, senzore za suzavac, nosače zastavica u prednjim blatobranima, sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, sustav za samostalno gašenje požara. 

U MUP-u su tad govorili da nabava takvog vozila predstavlja uobičajeni sigurnosni standard, ali nakon objave natječaja postavilo se pitanje tko će se voziti u tim limuzinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da će Hrvatska 2020. predsjedati Europskom unijom, pretpostavljalo se da će vozilo biti na raspolaganju premijeru Andreju Plenkoviću, ali on i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tad su odbili takvu mogućnost, pa bi limuzine na cesti trebale biti samo u slučajevima kad će u Hrvatskoj boraviti utjecajni strani gosti.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, nedavno je rekao da o tome hoće li se ili neće voziti u blindiranim limuzinama ne odlučuju ni premijer ni predsjednica već sigurnosne službe, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo