DJEVOJČICU IZ SPLITA USMRTIO NOVI SOJ VIRUSA: / 'Ova sezona gripe je najgora, očekuje nas velik broj oboljelih i povećana smrtnost'

Image

Djevojčica u dobi od četiri i pol mjeseca sedma je žrtva ovosezonske epidemije gripe u Splitu.

31.1.2017.
11:16
VOYO logo

Prof. dr. Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, ispričao je za Jutarnji list kako je dijete, koje nije davalo znakove života, dovezeno u nedjelju oko 9.30 sati kolima Hitne pomoći na Hitni dječji prijam Klinike za dječje bolesti na Firulama. Liječnici i medicinsko osoblje Klinike za dječje bolesti odmah su započeli s reanimacijom u bolnici koja je trajala oko sat vremena, no unatoč svim naporima roditelja, djelatnika Hitne pomoći, liječnika i medicinskih sestara s pedijatrije, samo je mogla biti ustanovljena smrt.

Image
CIRKULIRA NOVI VIRUS: /

Zbog smrti beba u Split upućeni epidemiolozi iz Zagreba

Image
CIRKULIRA NOVI VIRUS: /

Zbog smrti beba u Split upućeni epidemiolozi iz Zagreba

Virus gripe B

Napravljen je brzi test na influencu (gripu) i na respiratorni sincicijski virus (RSV), a nalaz je bio pozitivan, odnosno u tijelu djeteta bio je prisutan virus gripe B, kao i virus RSV, kazao je prof. dr. Saraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije ovog tragičnog događaja, u nedjelju oko 5 sati ujutro, na Hitni kirurški prijam KBC-a Split dovedena je također djevojčica, u dobi od četiri mjeseca, bez znakova života. Iako je napravljena žurna reanimacija, djetetu nažalost nije bilo pomoći i mogla se samo konstatirati smrt. Obdukcija bi trebala pokazati točan uzrok smrti i ako se utvrdi da je i ovo dijete preminulo zbog komplikacija vezanih uz gripu, bit će to osma žrtva gripe u Splitu.

'Ova sezona gripe najgora je ako ne i gora od pandemijske gripe 2009. godine, pa se može očekivati veliki broj oboljelih te povećana smrtnost u odnosu na prošle sezone. U prosjeku godišnje u Hrvatskoj od gripe umire desetak osoba, a izuzetak je tzv. pandemijska sezona u kojoj je 2010. zabilježeno dvostruko više smrtnih slučajeva', rekao je virusolog dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasna bolest

Dodaje da smrti dviju beba u Splitu, od kojih je kod jedne već dokazan virus tipa B, pokazuju da je gripa opasna bolest, osobito za djecu kod koje još nije do kraja razvijen imunološki sustav te za starije osobe čija je otpornost na bolesti deficitarna. Ovosezonska gripa dodatno je teška zbog pojave novog virusa. Naime, početkom sezone vladao je A virus soja Hong Kong da bi se potom pojavio novi soj Bolzano, kaže dr. Draženović te dodaje kako populacija nije imunološki bila spremna na tu promjenu i zato se službeno bilježi više od 25.000 oboljelih odnosno da nepotvrđenih bolesnika ima tri puta više.

Loše vijesti o umrlima najčešće stižu iz Splita, ali dr. Draženović kaže da u tom gradu situacija nije ništa gora nego u ostatku Hrvatske, ali se zbog dobre suradnje bolnice i Zavoda za javno zdravstvo podaci svakodnevno ažuriraju dok u drugim dijelovima Hrvatske podaci kasne nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od iduće sezone

Draženović ističe da su se u ovoj sezoni gripe poklopila tri rizična faktora koji je čine dodatno opasnom. 'Prije svega imamo dugi ledeni val što ugrožava kardiovaskularne kronične bolesnike jer im se krvne žile dodatno stisnu što ih životno ugrožava, potom epidemija gripe još dodatno ugrožava respiratorni sustav. Uz to, došlo je do promjene soja virusa, a tome treba dodati i lošu procijepljenost opće populacije'.

Stoga bi sljedeća sezona gripe mogla biti još gora od ovogodišnje, napominje dr. Draženović. Dodaje i kako je jedina učinkovita, premda ne i stopostotna, zaštita cijepljenje, osobito za imunološki narušene osobe. Napominje da se i za ovu sezonu gripe cijepilo samo oko šest posto građana, a trebalo bi se cijepiti njih barem 700.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo