Djeca u školi udišu azbest, a ploče padaju sa zidova!

Iako je uvoz azbesta u mnogim državama zabranjen zbog opasnosti za zdravlje ljudi, krov i dio pročelja na Osnovnoj školi A. G.

4.10.2010.
8:41
VOYO logo

Osnovna škola A. G. Matoša na zagrebačkim Ravnicama izgrađena kao montažna zgrada još 1968. godine, a jedina je takva u Zagrebu koja do dana današnjeg nije obnovljena, piše Večernji list.

''Upozorili smo gradske vlasti na opasnosti koje azbest znači za djecu, ali i za sve stanare u blizini škole, no odgovorili su da se neće ići u sanaciju dotrajale montažne zgrade zbog toga što postoji namjera da se stara škola sruši i na njezinu mjestu izgradi nova'', rekao je ravnatelj Antonio Jurčev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj također upozorava da azbest nije jedini problem njihove škole. Iako su učionice, zahodi i kabineti posljednjih godina obnavljani i ne izgledaju loše, ispod površine je situacija posve drugačija.

''Ipak je to montažna zgrada koja ima rok trajanja, a krov nam prokišnjava za jakih kiša pa znamo često i poplaviti. Problem je i loša kanalizacija koja se često zaštopa pa se dio zahoda vrlo često ne može koristiti'', dodao je ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I roditelji učenika strahuju za zdravlje i sigurnost svoje djece.

''Tek se posljednjih nekoliko godina javno govori o opasnostima azbesta i mi smo u strahu za zdravlje naše djece, ali i za zdravlje sviju nas koji živimo u blizini i koji svakodnevno udišemo štetne čestice'', izjavio je predsjednik Vijeća roditelja Zdenko Belko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrata i prozori na prostorijama također su dotrajali i hitno trebaju zamjenu, a prošle se godine zbog derutnog zida na pod srušila i školska ploča.

''To je dokaz kakvo je stvarno stanje škole, što se ne može vidjeti ispod obojenih i uljepšanih zidova'', rekao je ravnatelj Jurčev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno su dobili novu kotlovnicu pa ove zime zasigurno neće imati problema s grijanjem, a ravnatelj je zatražio da se provjeri mehanička sigurnost škole.

''Za sada ne postoje nikakvi planovi, nacrti ni natječaji o izgradnji nove zgrade. Koliko znam, riješen je samo dio imovinsko-pravnih pitanja oko zemljišta na kojem je zgrada. Zatražili smo provjeru sigurnosti škole da bismo bili smireni bar neko vrijeme'', poručio je ravnatelj za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201009280971006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo