sporna lektira / Djeca u 4. razredu za lektiru čitaju brutalne pjesme o kopanju očiju i rezanju spolovila, a u 7. razredu na satu Hrvatskog moraju pozvati Isusa u obitelj

Pusu od Krampusa i svaku drugu lektiru odobrili su sveučilišni profesori, savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, učitelji i nastavnici hrvatskog jezika. Kopanje očiju i pisma Isusu očito su im promakli. Ili nisu

2.1.2018.
22:40
VOYO logo

"Djeci su parale utrobe, kopale su oči. Bez spolovila ostajali su tate, bez sisa mame. Iz hrvatskih usta hrvatski jezik užarenim su kliještima čupali." - Ovo su stihovi Zvonimira Baloga u zbirci dječjih pjesama naslova "Pusa od Krampusa" - inače lektiri koja je na popisu za učenike četvrtog razreda.

U njoj je 66 pjesama o Djevici Mariji, Isusu, svecima, Ivanu Krstitelju, a sporna pjesma "Gospa Međugorska" govori o Bleiburgu, Jazovki i drugim mjestima na kojima su se događali zločini. Ovako su na stihove predviđene za 10-godišnjake reagirali odrasli:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To za djecu? U lektiri piše? Bože mi oprosti, pa to nisam ni čula."

"To stvarno nije primjereno za djecu od 15 godina, a ne od 10-11 godina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ne bi i da nije primjereno ovo baš tako. Ali opet stvar je zakona i kako svi to tako nameću kako hoće."

Pusa od Krampusa jedno je od četiri knjige Zvonimira Baloga koje učitelji mogu izabrati za lektiru. Ali od jeseni više neće, poručuju iz Ministarstva obrazovanja - jer se s novim kurikulumom sporna lektira briše s popisa. Voditeljica radne skupine misli drukčije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam za bilo koje zabrane bilo kojeg književnog ili umjetničkog tekst. Ostavljam to na prosudbu osobi koja će to izabrati i koja će se s tim znati nositi", kaže nam Diana Greblički-Miculinić, voditeljica radne skupine kurikuluma za hrvatski jezik.

Dodaje da bi svaki učitelj prije konačnog odabira lektiru trebao i pročitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad vi pogledate bajke koje se čitaju i kad su djeca puno mlađa ima puno takvih sadržaja. U svakom slučaju sadržaj ne treba izbjegavati, nego o njemu treba razgovarati na način koji je primjeren djetetu", dodaje Greblički-Miculinić.

A je li primjereno da djeca u sedmom razredu na satu hrvatskog jezika u čitanci Snaga riječi pišu molitve Bogu, pozivaju Isusa u posjet obitelji i pišu zamišljene razgovore sa svećenicima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa to bi trebalo smjestiti u vjeronauk, a ne u hrvatski jezik."

"Nepojmljivo mislim, nepojmljivo! Ako netko hoće ići na vjeronauk, pa nitko mu ne osporava to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa na vjeronauku, da, da..."

Baš kao i "Pusu od Krampusa", u Ministarstvu kažu da ni "Snagu riječi" ne mogu  povući na pola školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz praktičnih razloga, s obzirom na to da je školska godina u tijeku, udžbenik neće biti povučen tijekom ove školske godine. Razmotrit će se mogućnost izmjene/dopune udžbenika, odnosno njegovo povlačenje za sljedeću školsku godinu. Udžbenik je već četvrtu godinu u funkciji, s obzirom na to da je odobren 15. svibnja 2014."

Obzirom da je tada ministar bio Željko Jovanović, on se osjetio prozvanim i odgovorio ministrici Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako je neki naslov sporan, ministrica Divjak na raspolaganju ima alate da to pitanje uspješno riješi, bez politiziranja i demagogije, a njezini suradnici trebali bi početi raditi posao za koji su plaćeni, a ne stalno i uz to neopravdano pozivati se na bivše ministre”, poručio je.

Pusu od Krampusa i svaku drugu lektiru odobrili su sveučilišni profesori, savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, učitelji i nastavnici hrvatskog jezika. Kopanje očiju i pisma Isusu očito su im promakli. Ili nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo