reakcija ministarstva / Divjak o napadu učenika na profesora: 'Zaprepaštena sam, apsolutno nedopustivo!'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministarstvo poziva nadležna tijela da utvrde sve okolnosti te poduzmu odgovarajuće mjere

3.10.2018.
13:17
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je zaprepaštena nasrtajem učenika na profesora u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, dodavši da je Ministarstvo na raspolaganju školi i profesorima za svu potrebnu pomoć.

"Zaprepaštena sam događajem u Elektrostrojarskoj školi Varaždin i takvo ponašanje je apsolutno nedopustivo. Škola je mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja, a pogotovo grubo fizičko nasilje", istaknula je ministrica Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poziva nadležna tijela da utvrde sve okolnosti te poduzmu odgovarajuće mjere, a školu da postupi sukladno propisima, dodala je poručivši da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja na raspolaganju za svu potrebnu pomoć školi i profesorima.

Podsjetimo, učenik Elektrostrojarske škole Varaždin u ponedjeljak je nasrnuo na vjeroučitelja, kada se nakon razgovora sa školskim psihologom na kojemu su bili i njegovi roditelji i razrednica, vratio na nastavu. Razgovor s psihologom održan je zbog učenikova problematičnog ponašanja, a nakon napada na vjeroučitelja učenik je isključen iz škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat poziva na prosvjed protiv nasilja nad nastavnicima

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pozvao je zaposlene u hrvatskim srednjoškolskim ustanovama da u znak prosvjeda protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima u četvrtak, 4. listopada, uoči Svjetskog dana učitelja, u vrijeme prvog sata jutarnje i poslijepodnevne smjene ne ulaze u razrede već u zbornicama održe prosvjedne skupove radnika.

Sindikat u priopćenju poziva ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da im se pridruži kako bi zajedno započeli stvarnu borbu protiv svih oblika nasilja u srednjim školama. Sindikalci podsjećaju da je u ponedjeljak, 1. listopada, u varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi učenik napao nastavnika na satu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola je promptno reagirala i isključila učenika te obavijestila mjerodavne službe, no izostale su reakcije Ministarstva znanosti i obrazovanja i javnosti. Stoga sindikat postavlja pitanje je li to zato što je žrtva vjeroučitelj i kakva se time poruka šalje nastavnicima uoči Svjetskog dana učitelja.

Sindikat oštro osuđuje nasilni čin i nasilnika, a napadnutom kolegi omogućit će pružanje sve potrebne pomoći, ističe se u priopćenju. Nasilje nad nastavnicima u srednjoškolskim ustanovama postala je gotovo uobičajena vijest, koja se doduše objavi, no nakon nje nema nikakve reakcije, kako Ministarstva, tako ni medija, tvrdi sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilnici ne snose nikakve ozbiljne sankcije, a žrtve nasilja ostaju zaboravljene, upozorava sindikat dodajući da je zanimanje nastavnika postalo najugroženije, najobezvrjeđenije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškolskim obrazovanjem u Hrvatskoj. Radost poučavanja polako prerasta u borbu preživljavanja i opstanak, a nagrada za izdržljivost preživjelima je mirovina od koje mogu nastaviti s preživljavanjem, stoji u priopćenju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike