u ponedjeljak veliki prosvjed / Divjak apelirala na sindikate: 'Rješenje je od petka na stolu. Važno je da svi ostanu smireni'

Image
Foto: Pixsell

Divjak je poručila kako je cilj riješiti krizu kako bi se učenici i učitelji vratili zadovoljni i motivirani u učionice i nastavili s reformom

24.11.2019.
13:36
Pixsell
VOYO logo

Uoči velikog prosvjeda učitelja i profesora koji će se u ponedjeljak održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslala je poruku sindikatima.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od prvog dana krize imam jasan stav kako otvoreni dijalog, strategija suradnje i spremnost na zdrav kompromis nemaju alternativu. Ako u prvi plan ne stavimo učenike, zbog kojih smo zapravo tu, svi gubimo.

Odnose između sindikata i Vlade konačno smo izvukli iz ukopanih rovova i medijskih prepucavanja te na stol stavili konkretne analize i argumente - to je za mene bio ključni cilj i na tome smo čitavo vrijeme radili. Možda jesam uporni optimist, ali prostor za dogovor i rješenje su od petka na stolu i zato je važno da svi ostanu smireni i argumentirani, ne reagiraju na neutemeljene spekulacije i igrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je riješiti ovu krizu kako bi se učenici i učitelji vratili zadovoljni i motivirani u učionice i nastavili sukreirati reformu.

Ako kroz reformu tražimo od naših učenika da umjesto učenja napamet nauče rješavati probleme, onda je vrijeme da pokažemo primjerom kako odrasli i odgovorni ljudi mogu riješiti probleme, posebno kada su problemi kompleksni", poručila je Divjak na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati su za RTL potvrdili da u nedjelju imaju telefonske konzultacije s Vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su neki mediji objavili da bi se prema njihovim informacijama pregovori Vlade sa sindikatima trebali nastaviti u nedjelju u Banskim dvorima, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je Hini da njegov sindikat nije danas dobio nikakav poziv.

"Fokusirani smo na sutrašnji prosvjed, ponedjeljak je važan dan, očekujemo desetke tisuća ljudi", rekao je Hini u nedjelju poslijepodne Željko Stipić, dodavši kako misle da je došao taj trenutak da se štrajk prelomi i da to može biti pogurano prosvjedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima objavljenima u medijima, u Zagrebu se u ponedjeljak na najavljeni sindikalni prosvjed očekuje dolazak 27 autobusa iz svih dijelova Hrvatske.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec u petak navečer je nakon sastanka u Vladi istaknuo da je konačno održan kvalitetan sastanak s predstavnicima Vlade te da se približavaju rješavanju problema, koji očekuju u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sastanci će se nastaviti i očekujemo da ćemo sljedeći tjedan doći do kraja rješenja koji će dalje ići našim članovima na izjašnjavanje", izjavio je novinarima Mihalinec.

Stipić je u nedjelju rekao kako je na sastanku u petak dogovoreno da će se konzultacije nastaviti, a očekuje da će im poziv stići nakon prosvjeda koji je sazvan za 12.05 na Trgu bana Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak, nakon sastanka sa sindikatima da je to bio još jedan pokušaj Vlade da se nađe rješenje te obećao kako će učiniti sve da se postigne dogovor i zaustavi štrajk, ali i da dio odgovornosti snosi resorna ministrica.

Također premijer je jučer medijima ponovio kako idući tjedan očekuje prekid štrajka u školama nakon što je sindikatima u petak  ponuđeno rješenje koje bi trebalo maknuti politiziranje od obrazovanja i pokazati da Vlada poštuje učitelje i nastavnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponudili smo takvo rješenje da bi škole trebale početi raditi idući tjedan i da se ne dopusti da učitelji i nastavnici budu instrument političkog obračuna s Vladom onih koji imaju druge ambicije", izjavio je Plenković na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo