Teška životna borba /

Distrofičar Stjepan Petrišić ponovno došao pred Vladu: sad mu je i premijer obećao rješenje

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sastanak s premijerom je trajao više od pola sata, a Stjepan kaže da je premijeru iznio svoje probleme.

12.4.2018.
12:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Distrofičar Stjepan Petrišić, čiju tešku životnu borbu prati RTL-ova emisija Potraga, ponovno je došao pred Banske dvore trežeći da ga premijer Andrej Plenković primi. Kada je prije mjesec dana došao pred Vladu Petrišić se tamo susreo s ministricom socijalne politike Nadom Murganić i ministrom zdravlja Milanom Kujundžićem. Oni su ga primili na sastanak i obećali mu rješenje.

No rješenje, kako kaže, još nitko nije pronašao. Zbog toga je ponovno došao pred Banske dvore. Premijer Plenković ga je primio, a njihov je sastanak trajao više od pola sata, javio nam je Stjepan. Kazao je da je premijeru iznio svoje probleme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković mu je rekao kako će o tome razgovarati sa svojim ministrima, a nakon sastanka Stjepana je počastio i ručkom u Vladi. Nije mogao s njm ostati na ručku, kaže Stjepan koji se nada da će nakon ovoga njegov problem s kućnom njegom napokon biti riješen.

Podsjećamo, Stjepan Petrišić nepokretan je zbog distrofije. Lani mu je privatna ustanova koja s s HZZO-om ima ugovor ukinula kućnu njegu dizanja iz kreveta radi osobne higijene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepanu su tada objasnili da je do tada, punih 9 godina, sporna usluga transfera, zaravo bila dobra volja medicinskih sestara koje to, rečeno mu je, više nisu mogle podnijeti. 

U tih 9 godina, koliko ovisi o drugima, uz njega je i obitelj. Sestra Ivančica Petreković svaku ga večer stavlja nazad u krevet i pomaže mu u higijeni no ona ne može ostvariti pravo na status njegovateljice.

Ovaj nepokretni distrofičar, prvi je puta na Markovom trgu prosvjedovao sredinom ožujka. Bilo je to također uoči sjednice Vlade, a  od političara je  zatražio prava da potpuno nepokretne osobe s invaliditetom poput njega ostvare pravo na dnevnu njegu u kući koja bi im omogućila život dostojan čovjeka. 

Petrušić se tada požalio da već šest mjeseci ne ustaje iz kreveta, ne može se otuširati, obući niti obavljati nuždu na WC-u, pa se odlučio na prosvjed pred Vladom nakon što je iscrpio sve druge mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Murganić mu je odgovorila kako će sa suradnicima nadležnim za osobe s invaliditetom pokušati riješiti njegov problem. Obećala je da će mu se javiti, a na zamolbu da mu dogovori susret s premijerom Andrejem Plenkovićem Murganić je odgovorila kako ne može raspolagati s premijerovim vremenom.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Vapaj za jednakost: nepokretni Stjepan nema pravo na kućnu njegu niti dizalicu kao pomagalo

>> Borba za dostojanstven život: nepokretni Stjepan prosvjedovao za svoja prava - da svakoga dana ustane iz kreveta

>> Nakon priče u Potrazi, ministrica Murganić obećala Stjepanu Petrišiću rješavanje njegova problema!

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo