Sporne izjave u Argentini /

Direktor Centra Simon Wiesenthal zgrožen izjavama predsjednice: 'Očito ste ponosni na Pavelića'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega', reagirao je Efraim Zuroff

14.3.2018.
15:58
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi na južnoameričkoj turneji na kojoj je proteklih dana posjetila Argentinu, nakon čega ide u Brazil i Čile. Iako tisućama kilometara daleko od Hrvatske, njezine izjave izazvale su buru reakcija. Tako je direktor jeruzalemskog Centra Simon Wiesenthal kritizirao predsjednicu zbog "ponosa na ustaške ratne zločince".

Efraim Zuroff u pismu predsjednici ističe njezinu izjavu da je "ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu". Zbog toga, tumači Zuroff, predsjednica je očito ponosna i na "ustaške ratne zločince poput Pavelića, Kvaternika i drugih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelokupno pismo pročitajte u nastavku:

"Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišem vam kako bih izrazio svoju zgroženost i kako bih prosvjedovao protiv vaših izjava izrečenih tijekom vašeg posjeta Argentini. Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste 'ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu". Ako je to točno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su "dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima".

Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega.

Iskreno vaš,

Dr. Efraim Zuroff"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo