CRAFT SLADOLED / Direkt u potrazi za najboljim sladoledom: obišli smo najbolje slastičare u Hrvatskoj

U potrazi za osvježenjem naš Dario Todorović krenuo je pronaći najbolje sladolede u zemlji. Naime, procjena je da se u Hrvatskoj proda obrtničkog sladoleda- dakle onoga u kuglicama, u vrijednosti od oko 200 milijuna kuna

1.8.2017.
22:16
VOYO logo

Planine i planine sladoleda na obali se pojedu svake sekunde. No, u potrazi za pravim, zanatskim sladoledom, ovaj vas put ne vodimo na more, već u brdo iznad Samobora gdje je zamirisao domaći bosiljak.

"Odvajam bosiljak koji ćemo močiti u mlijeku da bi ga aromatizirali. Do tog mlijeka ćemo raditi sladoled od bosiljka, umaka od jagode i aceto balzamica. To je ovo ljeto jedan od najpopularnijih sladoleda", objašnjava nam slastičarka Ivana Baković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U malom pogonu gdje se baš sve radi ručno, može se proizvesti oko tisuću litara sladoleda na tjedan. Tu su u pripremi keksi za čokokeks, cornflakes za hrskavu kupinu, a pečeni lješnjaci završit će u sladoledu od cogito kave. Za to vrijeme, bosiljak mora četrdesetak minuta odležati u mlijeku da bi od njega nastao - ovakav sladoled. Koji stoji pored najčudnovatijih koje sam ikada vidio.

Zanatski ili craft sladoled znači kupcima ponuditi nešto domaće što ne može probati drugdje. Ali poželio sam probati službeno najbolji u Hrvatskoj. Za to sam se morao uputiti, opet, ne na obalu, već u - Zabok. Da, mali Zabok u Zagorju gdje se upravo priprema autorski sladoled nazvan Tri užitka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

26- godišnji Krešo je slastičar tek dvije godine, ali s ovim sladoledom je na nedavno održanom Gelatto world touru, međunarodnom natjecanju sladoleda, osvojio je prvo mjesto prema mišljenju novinara.

Prvi i najstroži žiri bila su mlada nepca iz Zaboka koja su prepoznala da se ovdje ne brlja. Jagode su stigle iz obližnjeg OPG-a. Sladoled spravljen od domaćih jagoda ne može ići u istu rečenicu s onime koji je dobiven od paste. Tu nema zloglasnih E brojeva, konzervansa, glutena. Sladoled kakav bi trebao biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u Zagorju u manjem mjestu. Nemamo velikih tržnica. Svakodnevno i jaja i voće svježe, sve ostalo, brašno z mlina i zaista smo zadovoljni. To se prepozna u našim kolačima, tortama i sladoledu", tvrdi Štefica Gulija, vlasnica slastičarnice.

A kakav je najbolji sladoled u Hrvatskoj? Volio bih mu u maniri velikog stručnjaka naći bar neku zamjerku, ali manu nisam uspio naći. Možda to samo znači da ga uskoro trebam probati opet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo