ZABRINJAVAJUĆE BROJKE /

Direkt napravio projekciju smrtnosti od korone za idućih mjesec dana: Čeka nas 'crni Božić'!

Ovakav rast zaraženih i umrlih mogao se matematički prognozirati i davno su ga već odredili i prognozirali brojni znanstvenici i epidemiolozi

2.12.2020.
22:30
VOYO logo

U saborskoj raspravi o kaznama za maske i zabave, ovaj put na udaru je bio ministar Vili Beroš, kojeg je oporba napala da je nesposoban brinuti o zdravlju nacije o čemu najbolje govori da smo po broju zaraženih i umrlih jedna od najgorih zemalja EU. 

Na upit Sandre Benčić iz Zeleno-lijeve koalicije osjeća li se politički odgovornim za nastalu situaciju, odgovorio je kako je lako biti general poslije bitke te da se balansiralo između očuvanja zdravlja i ekonomske aktivnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje SDP-ovca Arsena Bauka nije li se ovakav rast zaraženih mogao predvidjeti, ministar Beroš je odgovorio kako se to nije moglo matematički odrediti.

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Jandroković na pitanje bi li prijavio susjeda: 'Zar je vrijedno napiti se, a da onda netko umre'

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Jandroković na pitanje bi li prijavio susjeda: 'Zar je vrijedno napiti se, a da onda netko umre'

Rast zaraženih mogao se matematički prognozirati

Ovakav rast zaraženih i umrlih mogao se upravo matematički odrediti i davno su ga već odredili i prognozirali brojni znanstvenici i epidemiolozi i to dok se on još mogao spriječiti, a nije tajna ni za Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odakle smo i dobili njihovu neslužbenu procjenu broja umrlih i računicu po kojoj do nje dolaze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako nam kažu u Zavodu najjednostavnija se pokazala jednadžba koja uzima u obzir nekoliko jednostavnih poznanica. Prva je vrijeme od zaraze do smrti, i pokazalo se da je u prosjeku to tri tjedna. Druga poznanica je postotak umrlih od registrirano zaraženih osoba. Praksa je pokazala da je to oko 2 posto. Kako bi izbjegle oscilacije na dnevnoj razini u Zavodu koriste tjedni prosjek umrlih i zaraženih. 

Čeka nas 'crni Božić'

Dakle, u tjednu od 19. do 25. listopada imali smo ukupno 10.407 novih slučajeva, a tri tjedna poslije 217 umrlih od Covida što je 2 posto. 

U tjednu iza toga registrirano je ukupno 14 tisuća slučajeva, a tri tjedna poslije bilo je 271 umrli što je 1,9 posto.

Početkom studenog 14,5 tisuća slučajeva, tri tjedna poslije 388 preminulih odnosno 2,6 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem prošlotjednih brojki od gotovo 21 tisuću korona zaraženih tako možemo, nažalost, doći do crnih predviđanja za onaj tjedan uoči Božića kada bi, po ovim projekcijama, moglo biti 418 preminulih, a kako izgleda da će i ovaj tjedan biti slično slučajeva, nažalost za Božić i Novu Godinu matematika je prilično jasna. 

Još više preminulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo