FRCAJU ISKRE /

Direkt ima priču o dubrovačkom Michelangelu starog željeza: 'Krenuo sam iz kurioštine, nemam ni skice ni olovke'

Inženjer brodske elektroenergetike i biši pomorac strastveni je metalac, pa od autolupina radi skulpture. Sve radi iz glave, nema olovku, ali ni metra...

8.12.2021.
7:00
VOYO logo

Konavoski inženjer brodske elektroenergetike, bivši pomorac i klapski pjevač Mili Klečak sada vodi brigu o konavoskim elektropostrojenjima. Ali zapravo je duboko u sebi strastveni metalac. Strast je počeo iskazivati u gnječenju, lemljenju, varenju i oblikovanju stare željezne krame. 

Zanimljive Miline forme brzo je primijetila i umjetnička scena pa je već imao i izložbu svojih skulptura. Sad ga već zovu i gradske institucije da im ukrasi prostore, pa je tako nastao i impresivni 5-metarski morski konjic. On je Michelangelo starog željeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, svako jutro stiže u ured na radno mjesto. Pedantno u crpnoj stanici nadgleda 
da konavoska brda imaju vode, a kad odradi smjenu, pale se mašine..
Cijelu noć brusi i lemi autoolupine.

"U mene nema ni skice ni nacrta ni olovke. Stvarno ne koristim ni olovku, ni metar za te stvari. Jednostavno iz glave i oko što kaže, jer neke proporcije metar ne može izmjeriti koliko oko može vidjeti", rekao je Mili Klečak, inženjer brodske elektroenergetike i slobodni umjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazao nam je koje dijelove koristi za svoje radove:

"Bilo je tu posla, nekoliko rezanja, osmišljavanja cvjetova, branici su napravljeni kao latice, imamo čak lance od motora, zupčanike od motora, auspuhe. Jednostavno moj stil rada varenja i svega skupa mogu samo nazvati konavoski vez. 

Iza sebe ima 30-ak skulptura, 20-ak slika i maketu broda. Sve radi iz gušta, svoje radove ni ne naplaćuje. 

Image

(RTL Screenshot)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća Milijeva skulptura u potpunosti je napravljena od autodijelova. To je morski konjic visok oko pet metara, težak oko 200 kilograma, a krasi ulaz u dubrovački Akvarij. 

"Kad smo zbrojili to što super radi, djela koje je napravio i način kako ih radi, takav simbol kao što je morski konjic pa da možemo i ekologiju ubaciti i recikliranje", rekao je Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram priznati da sam u ovo krenuo čisto iz neke kurioštine, ono što sam zamislio stvoriti. Tako je krenulo i sad se ispostavilo da je to jako dobra priča", rekao je Klečak. 

Najdragocjenija mu je skulptura koju je prije nekoliko dana poklonio Muzeju Domovinskog rata. 

Image

"To raspelo meni je jedan od najbitnijih mojih radova jer je vezano za mene i za sve te ratne strahote. Na to sam stvarno ponosan i to je za mene jedan rad koji ljudi mislim da trebaju doći vidjeti", rekao je.

Zato, ako vam u garaži stoji stari motor, auto ili kariola, slobodno možete nazvati Milija, a on će od vašeg otpada stvoriti još jednu - dobru umjetničku priču. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo