'NITKO NIJE MOGAO PREDVIDJETI' / Đikić upozorio Hrvate: 'Želim reći da su im veće šanse da umru ako se ne cijepe, nego od cjepiva'

Kada bi sve smrti koje se ispituje bile povezane s cjepivom – i dalje bi se radilo o tek 0,002 posto u odnosu na broj doza utrošenih u Hrvatskoj.

7.12.2021.
23:26
VOYO logo

HALMED je ocijenio kako je 33-godišnjak koji je preminuo 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom od tromboze s trombocitopenijim vrlo vjerojatno preminuo od posljedica cijepljenja, Ivan Đikić Vladimir Trkulja za RTL ističu kako je daleko veća vjerojatnost trombozu  dobiti od covida nego od cjepiva.

Image
PRVA SMRT POVEZANA S CJEPIVOM /

Zašto se na potvrdu čekalo devet mjeseci? Iz HALMED-a objasnili: 'Jedan od razloga je i netipična slika'

Image
PRVA SMRT POVEZANA S CJEPIVOM /

Zašto se na potvrdu čekalo devet mjeseci? Iz HALMED-a objasnili: 'Jedan od razloga je i netipična slika'

'Preko 100.000 više onih koji su zbog covida umrli od tromboze'

"U Europi je do sada na 69 milijuna doza i 624 prijava sumnji na taj sindrom, no ovakav slučaj nitko nije mogao predvidjeti", kaže znanstvenik Ivan Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo kod ovog sindroma o kojem razgovaramo to je tromboza. Preko sto tisuća ih više imate smrtnih ishoda kod onih koji su preboljeli nego oni koji su cijepljeni", kaže.

"Želim građanima reći da su im veće šanse da umru ako se ne cijepe, nego od cjepiva", zaključuje Đikić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Trkulja, farmakolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objasnio je što se zapravo događa, odnosno zašto postoji rizik da cjepivo izazove trombozu.

'Ponekad se protein otpusti u krv'

"Bilo je poprilično jasno već po slijedu događaja u samom startu da je to najvjerojatniji uzrok događaja. Kod nekih ljudi se kod nekih cjepiva desi da taj S protein, koji treba probuditi imunološki odgovor ne ostane zarobljen na površini nego se otpusti u cirkulaciju", kaže 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan jesmo li zaista trebali povući cjepivo, Trkulja govori: "Ja ako me osobno pitate, ja bi se bio odlučio da preferiram nešto drugo". Potvrđuje i kako pritom misli na druga cjepiva, ali tvrdi i kako je to stvar svake sredine da odluči za sebe. "Generalni zaključak stoji da je neizmjerno veća korist i da rizik postoji", rekao je. 

Istražuju se još 32 slučaja

U Hrvatskoj su do sada prijavljene 43 sumnje na smrt izazvane cjepivom. Od toga se 32 slučaja još istražuju, 11 ih je odbačeno i sada je jedna potvrđena. Od toga se 21 upitna smrt odnosi na cjepivo Pfizer, osam na AstraZenecu, dva su slučaja koja bi mogla biti povezana s Modernom i jedan uz Johnson i Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi sve te smrti bile povezane s cjepivom – radilo bi se o 0,002 posto u odnosu na broj doza utrošenih u Hrvatskoj. Veće su šanse da sindrom od kojeg je umro ovaj 33-godišnjak dobijete s koronom nego s cjepivom, kažu liječnici.

Troboze znatno češće kod onih s covidom

"Sve ove nuspojave koje dolaze s kojima smo svakodnevno borbardirani ipak su daleko manje čak deset, 2 i više puta će se razvijati manje ukoliko je pacijent cijepljen nego ako ima i aktivnu COVID infekciju jer takve nuspojave sa trombozama s trombocitopenijama će biti značajno višeg rizika ako su covid pozitivni ili ako se ne cijepe, a naknadno dobiju COVID 19", ističe Inga Mandac Smoljanović, internistica hematologinja u KB Mekur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo