ĐIKIĆ SE NE DA, POSLAO JE NOVU PORUKU STOŽERU: / 'Apeliram na ovo svaki dan u sljedeća dva tjedna, evo što nam treba biti prioritet...'

Image

'Apeliram da se svaki dan u sljedeća dva tjedna testira najmanje 20.000 ljudi. Pritom je najvažniji podatak postotak pozitivnih na testiranju', kazao je Đikić

5.12.2020.
9:14
VOYO logo

Hrvatski sustav se od početka pandemije suočava s brojnim kritikama zbog malog broja testova. Iako se za razliku od prvog vala sada radi gotovo dvostruko više testova - mnogi se pitaju je li to dovoljno.

I sam ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je za medije da će doći do povećanja broja testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačna dnevna brojka je oko 11.000, a naši su kapaciteti sve veći, kontinuirano ih širimo te je i ovaj tjedan otvoren jedan laboratorij za PCR", kazao je Krunoslav Capak te istaknuo kako je siguran da se u Hrvatskoj može testirati 15.000 ljudi dnevno PCR metodom. Neki zavodi, poput splitskog, imaju puno veće kapacitete od trenutačnih te bi se oni mogli u dogledno vrijeme iskoristiti, s čime se slaže i poznati znanstvenik Ivan Đikić koji isto tako smatra kako je broj testiranih trenutačno premali, javlja Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere nisu učinkovite

"Apeliram da se svaki dan u sljedeća dva tjedna testira najmanje 20.000 ljudi. Pritom je najvažniji podatak postotak pozitivnih na testiranju. Prioritet bi nam trebao biti da prije Božića imamo najviše 15 posto pozitivnih, a optimalno bi bilo oko pet posto iako to ne možemo zahtijevati jer za to trenutačno jednostavno nemamo kapaciteta i nismo pripremljeni. Trenutačni brojevi nisu vjerodostojni i na temelju njih se ne mogu uvoditi pravilne mjere", kazao je Đikić koji smatra kako smo i sa sadašnjim mjerama nekonzistentni jer epidemiolozi uopće ne mogu pratiti širenje zaraze, a samim time njihove mjere nisu učinkovite.

I molekularni biolog Nenad Ban kaže kako je testiranje veoma važno kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oboljela osoba s blagim simptomima ostat će u samoizolaciji te će biti obaviještene osobe koje su bile s njom u kontaktu. Drugi je razlog što je važno znati koliko je osoba oboljelo da bi se moglo bolje procijeniti širenje bolesti u cijeloj zemlji jer je to ključno da bi se moglo i bolje odlučivati koje mjere poduzeti", objasnio je Ban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo