ĐIKIĆ PONOVIO DA ĆEMO DO KRAJA MJESECA IMATI 1500 UMRLIH OD KORONE: / 'Na ljeto je došlo do političke odluke i sad lutamo'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Vjerujem da je ono što sam računao bilo vrlo konzervativno. Napravio sam procjenu da će u prosjeku biti 32 umrla u Hrvatskoj u studenom. Ti brojevi mogu rasti još više', kazao je Ivan Đikić

7.11.2020.
11:47
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ugledni hrvatski znanstvenik, molekularni biolog Ivan Đikić, ustrajava na svojoj tvrdnji da će u Hrvatskoj do konca ovog mjeseca biti 1500 umrlih od Covida-19 te ponovno poziva Vladu da to spriječi.

Đikić je u programu Radio Sljemena pozvao Vladu da poduzme konkretnije i odlučnije epidemiološke mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'IMAT ĆEMO DO KRAJA MJESECA SIGURNO 1500 MRTVIH'; Đikić ponovno upozorava: /

'Ne govorim ovo zato da šaljem paniku, ali...'

Image
'IMAT ĆEMO DO KRAJA MJESECA SIGURNO 1500 MRTVIH'; Đikić ponovno upozorava: /

'Ne govorim ovo zato da šaljem paniku, ali...'

'Ono što sam izračunao bilo je vrlo konzervativno'

"Pozitivno i optimistično jest da ćemo, ako se budemo ponašali u skladu s mjerama održavanja distance i nošenja maski i ako se pridržavamo preventivnih mjera, do proljeća preko cjepiva doći do veće ili kompletne kontrole širenja ovog virusa te ćemo se sljedeće godine vraćati u normalan život, najvjerojatnije do kraja 2021. U 2022. ući ćemo sa snažnijim, optimističnijim i hrabrijim pristupom" rekao je Đikić.

Osvrnuo se i na javnu polemiku koju vodi s ravnateljem HZJZ-aKrunoslavom Capakom. tvrdeći da to nije rasprava između dvije osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napisao sam jedno ozbiljno pismo upozorenja onima koji odlučuju. Reagirao sam samo na izjavu kolege Capaka koji je rekao kako su brojke koje sam izračunao na temelju svih podataka koje imam trenutačno pretjerane. Ja sam ga samo zamolio da i on objavi službene podatke stožera i Vlade, kakve su predikcije - ako imamo ovakve mjere, što će se dogoditi s brojem hospitaliziranih i brojem umrlih do kaja studenog u Hrvatskoj? To je jako važno jer nam ti brojevi značajno rastu. To je jako alarmantno i vjerujem da je ono što sam računao bilo vrlo konzervativno. Napravio sam procjenu da će u prosjeku biti 32 umrla u Hrvatskoj u studenom. Ti brojevi mogu rasti još više", kazao je.

'Lutamo u mjerama i dosta loše komuniciramo'

Na pitanje smatra li da je dobar način na koji se Hrvatska trenutno bori s epidemijom i je li lockdown rješenje, Đikić je kazao da se ljetos nismo pripremili za jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proljeće smo po statistici bili među najboljim zemljama, imali smo vrlo mali broj i oboljelih i umrlih. Imali smo pravilne mjere u pravo vrijeme. Tijekom ljeta došlo je do političke odluke i mi se nismo pripremili za jesen. Sada lutamo u mjerama i dosta loše komuniciramo", ustvrdio je Đikić.

Dodao je da kao znanstvenik jedino prati brojeve, a oni trenutno ukazuju da Hrvatska s mjerama kasni za širenjem virusa. Virus se širi brzo, kaže, a ovdašnji su kapaciteti testiranja nedovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato su nam i podaci o novozaraženima stalno oko dvije, tri tisuće. Ne možete imati porast radi toga što nemate dovoljno kapaciteta", kazao je Đikić te poručio da se moramo ugledati na zemlje koje su uspješnije u borbi protiv koronavirusa.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo