'zadnja ruža hrvatska' / Deset godina od smrti Savke Dabčević-Kučar: 'U svemu se držala principa, cijenila je znanje, a ne titule'

Deset godina od smrti Savke Dabčević-Kučar. Gdje je njezin HNS? Raspao se na tri dijela

6.8.2019.
22:28
VOYO logo

Prije 10 godina preminula je "zadnja ruža hrvatska" Savka Dabčević-Kučar
Na grobu jedne od najvažnijih političarki suvremene hrvatske povijesti i simbolu Hrvatskog proljeća, danas političari. 

HNS, koji je Savka osnovala, pretvorio se u tri manje stranke. To zasigurno nije ono što bi Savka željela, no uz politička razilaženja o osnivačici HNS-a svi imaju isto mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desteljeće nakon smrti tek skromno sjećanje na političarku koja je bila uporna u borbi za hrvatske nacionalne interese.

Savka se u svemu držala principa, cijenila je znanje, a ne titule, tvrdi njezina kćer. U vrijeme Hrvatskog proljeća, znali su da je uspjeh teško očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su znali da to što pričaju ne može proći, samo su kupovali vrijeme i poticali jedan nacionalni naboj, pravo nacionalno buđenje i mislili su do kud će izdržati", rekla je njezina kćer koja je po Savki dobila i ime.

Cilj im je bio stvoriti pretpostavke za Ustav iz 1974., a kada su išli u Karađorđevo u šiframa su dogovorili kako će se javiti obiteljima.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako kaže boli me koljeno, da to znači još smo prošli, boli me glava smijenio nas je, ali još nije dotukao, ako kaže boli me srce - neće se vratiti. Oni su otišli znajući da se neće vratiti, a kad je nazvala i rekla 'boli me glava, ali doći ću doktoru u Zagreb', bili smo sretni jer smo znali da će doći živa", prisjeća se Savka Dabčević-Kučar mlađa.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS koji je utemljila razdijelio se, a sve tri stranke dobivaju tek nekoliko posto glasova birača.  

"Nažalost da, tako je od ulaska u Vladu s SDP-om 2012., HNS je oko 2,43 posto u pravilu, ali uvijek uspijemo dobiti broj glasova koji to demantiraju, ljudi znaju vrednovati kad dođu izbori", rekao je , član Predsjedništva HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Savki svi imaju dobro mišljenje, no razilaženja u političkim stavovima sve su čini se jača.

"Moral, vertikala, čist stav, jasno izrečene riječi i spremnost da se preuzmu posljedice", nabrojio je samo neke od Savkinih vrlina Radimir Čačić, nekad predsjednik HNS-a, danas šef Reformista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od svih likova koji se sada muvaju po tim derivacijama osnovne političke poruke proljeća, nitko od njih Savku nije ni znao, ni cijenio, ni volio kao ja", dodao je.

Osmjeha Savke Dabčević Kučar nema već 10 godina, mnogi smatraju da bi sjećanje na nju trebalo biti jače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo