UKINUTO VAŽNO PRAVILO ZA VOZAČE: / No, neki ga se ipak moraju pridržavati. Evo tko i zašto

Image
Foto: Žarko Bašić / PIXSELL

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozači mopeda i motocikala moraju tijekom cijele godine voziti s uključenim kratkim, odnosno dnevnim svjetlima

1.4.2019.
14:23
Žarko Bašić / PIXSELL
VOYO logo

S pomicanjem kazaljki jedan sat unaprijed i s početkom ovogodišnjeg prelaska na ljetni način računanja vremena, od jučer, 31. ožujka, prestala je obveza vožnje s upaljenim kratkim svjetlima na vozilima tijekom dana. Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena ljetno računanje vremena ove godine završava 27. listopada i tada ponovno stupa na snagu obveza vožnje s upaljenim kratkim svjetlima na vozilima tijekom dana.

No, to se odnosi na vozače mopeda i motocikala koji prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama moraju tijekom cijele godine voziti s uključenim dnevnim svjetlima. U suprotnom, ako budu zatečeni u vožnji bez upaljenih svjetala, bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci: Bolje je imati upaljena svjetla

Hrvatski autoklub (HAK) piše kako se obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda ekološkim razlozima, odnosno smanjenjem ukupne potrošnje, a time i manje emisije CO2, dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer i za sunčanih dana upaljena svjetla doprinose većoj vidljivosti a time i sigurnosti prometa, odnosno smanjenju broja prometnih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima, ističu.

No, i tu stvari već uvelike stoje drugačije jer većina novih vozila ima svjetla s LED tehnologijom koja troši znatno manje energije pa se potrošnja goriva i ispust CO2 minimalno povećavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZORA U ČETIRI SATA UJUTRO U LIPNJU, ILI TEK OKO 8.30 U PROSINCU: /

Treba li Hrvatska 2019. odabrati zimsko ili ljetno računanje vremena?

Image
ZORA U ČETIRI SATA UJUTRO U LIPNJU, ILI TEK OKO 8.30 U PROSINCU: /

Treba li Hrvatska 2019. odabrati zimsko ili ljetno računanje vremena?

U mnogim zemljama svjetla su obvezna i u ljetnom periodu

Pravila o upaljenim svjetlima na vozilima nisu svugdje ista. Primjerice, u susjednim nam državama Sloveniji, BiH i Srbiji upaljena kratka svjetla obvezna su tijekom cijele godine. U Austriji su u ljetnom razdoblju obvezna samo u slučaju slabije vidljivosti i u tunelima, dok su u Italiji i Mađarskoj obvezna na cestama izvan naselja.

Također, tijekom cijele godine dnevna svjetla su obvezna i u Crnoj Gori, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Islandu, Kosovu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Švedskoj i Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo