JURE DOMAZET LOŠO /

Tko je pobjednik Alke? Bili smo kod njega, ovako se spremao za veliki dan! Sinjani mu skandiraju: 'Jure, Jure'

Jedinstvena viteška igra, koja je pod zaštitom UNESCO-a, ove je godine privukla oko 40 tisuća posjetitelja

4.8.2024.
15:25
VOYO logo

U nedjelju se u Sinju trčala 309. Sinjska alka. Za titulu slavodobitnika Alke borilo se sedamnaest alkara, uključujući i jednog debitanta. Pobijedio je Jure Domazet Lošo s ukupno šest osvojenih punata u tri trke, za što je dobio zlatnu plaketu Alke i zlatni psten s hrvatskim grbom.

Jedinstvena viteška igra, koja je pod zaštitom UNESCO-a, ove je godine privukla oko 40 tisuća posjetitelja. Kao i prethodnih godina, pokrovitelj Alke je predsjednik Zoran Milanović koji ju je ove godine gledao društvu predsjednice Kosova Vjose Osmani. U Sinju su se okupili i premijer Andrej Plenković te članovi Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavodobitnik projahao gradom, skandirali mu 'Jure, Jure'

20.40 - Nova alkarska zvijezda projahala je gradom nakon pobjede. Okupljeni su mu pljeskali i skandirali.

Tko je Jure Domazet Lošo?

20.25 - Slavodobitnik Domazet Lošo u prvoj je trci osvojio jedan punat, u drugoj je pogodio 'u sridu', dok je u zadnjoj trci uzeo dva punta. Iza sebe je ostavio trojicu alkara kopljanika koji su ovogodišnju alku završili s pet punata, to su Ivo Zorica, Bože Mandac i Stipe Bogdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jure Domazet Lošo rođen je 1987., a na Sinjskoj je alci debitirao 2014. godine. Viteško alkarsko društvo nagradilo je slavodobitnika zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 5500 eura, dok ga je pokrovitelj Alke, predsjednik Zoran Milanović nagradio zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom.

Osim Alke, Domazet Lošo prije dva je dana osvojio i Baru, za što je nagrađen brončanom alkom i dva metra zelenog sukna. Do ove godine osvojio je dvije Bare.

U prvoj su trci alkari kopljanici pogodili samo 18 punata, a pogotka 'u sridu' nije bilo. Trojica alkara, Bože Mandac, Pavao Prolić i Frano Talaja, osvojili su dva punta, dok su bez punata nakon prve trke ostali Ante Runje i Marko Vrca. Ostalih dvanaest natjecatelja upisali su pogodak 'u jedan'.

U drugoj su trci gledatelji na tribinama vidjeli dva pogotka 'u sridu', onaj Tine Radanovića i Jure Domazeta Loše.  I u drugom je djelu bilo uvjerljivo najviše pogodaka 'u jedan', njih osam. Pet alkara kopljanika pogodilo je 'u dva', među kojima i Bože Mandac koji se sa 4 punta nakon druge trke izjednačio na vrhu ljestvice sa već spomenutim Tinom Radanovićem i Jurom Domazetom Lošom. Ukupno, u drugoj su trci alkari pogodili 24 punta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S po tri punta u treću je trku ušlo četiri natjecatelja, Ivo Zorica, Pavao Prolić, Ante Zorica i Frano Talaja. Čak osam alkara kopljanika završilo je drugu trku s ukupno dva punta, a na jednom osvojenom puntu ostali su Martin Šušnjara i Josip Jadrijević.

S obzirom da nitko nije ostao bez matematičke šanse za pobjedu ili najmanje ulazak u pripetavanje, u posljednju je trku ušlo svih 17 alkara, što dugi niz godina nije zabilježeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redoslijed natjecatelja u trećoj je trci izmijenjen, počevši od onih s jednim puntom prema onima s četiri. Uoči nastupa zadnja tri alkara, vodstvo su preuzeli Ivo Zorica i Stipe Bogdan, svaki s pet punata. Nakon što je Tino Radanović pogodio 'u ništa', Jure Domazet Lošo 'u dva', posljednji je na trkalište izašao Bože Mandac kojemu su trebala najmanje dva punta za pripetavanje, međutim pogodio je 'u jedan'.

Ukupno su pogođene samo tri 'sride', osim dviju spomenutih u drugoj trci, jednu 'sridu' u trećoj trci pogodio je Stipe Bogdan. 

Supruga slavodobitnika na rubu suza: 'Predosjećala sam'

20.15 - Nakon što smo saznali novog slavodobitnika, u Sinju kreće fešta do dugo u noć. RTL-ova reporterka Petra Mlačić Vučemilović-Jurić razgovarala je sa suprugom pobjednika koja je na rubu suza poručila da je ovako nešto predosjećala.

A kako je reagirala na njegovu pobjedu i kako će dočekati supruga? Cijeli razgovor s njom pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo slavodobitnika: Uoči Alke otvorio nam je vrata svog doma

19.45 - Jure Domazet Lošo slavodobitnik je 309. sinjske Alke. Pobijedio je s ukupno šest osvojenih punata u tri trke, za što je dobio zlatnu plaketu Alke i zlatni psten s hrvatskim grbom.

U 309. Sinjsku alku krenuo je kao pobjednik Bare, čime je ispunio obećanje supruzi koja za njegov uspjeh ima ključnu ulogu. Posjetili smo ga uoči Alke gdje nam je pokazao svu opremu i razgovarali s njegovom suprugom Anđelom. Njihov sedmogodišnji sin već je krenuo očevim stopama…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije sedam godina je dobio Baru, nisam mogla biti na sudjelovanju, bila sam trudna sa svojim Petrom. I rekla sam u petak kao Jure hoćeš mi samo dat u petak onaj osjećaj da budem na tribinama, da skočim da doživim to što je bilo prije sedam godina jer nisam bila i evo doživjela sam i jako sam zadovoljna", kazala nam je.

Hoće li ovo biti povijesna Alka?

19.10 - RTL-ova reporterka Petra Mlačić Vučemilović-Jurić razgovarala je s dobro upućenima u Alku koji su joj priznali da bi ovogodišnje izdanje moglo biti specifično. Jer, svih je 17 alkara ušlo u treću trku što znači da ni jedan nije imao pogodak "u ništa". "Ili se ovo nikad nije dogodilo, ili se oni ne sjećaju da se dogodilo", kazala je RTL-ova reporterka.

Razgovarala je i s bivšim alkarem koji je otrčao 23 Alke, a ujedno je i jedini koji je trčao kad i njegov otac. Priznao je da bi fizički još mogao otrčati Alku, ali nakon ovoliko odrađenih, vjeruje da je bilo dosta. Što nam je još poručio, pogledajte u videu.

Konačno 'u sridu'

18.50 - Prva alkarska trka prošla je bez ijedne sride, no dojam je popravio Tino Radanović koji je pogodio prvu "sridu" u drugoj trci. Ubrzo je to pošlo za rukom i Juri Domazetu Loši, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Prijem u Alkarskim dvorima

18.46 - Na tradicionalnom vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima i ove se godine okupilo mnoštvo uzvanika, među kojima je bio cijeli državni vrh, a posebna gošća bila je  predsjednica Kosova Vjosa Osmani kojoj je uručen i prigodni dar. 

 Predsjednica Kosova Vjosa Osmani stigla je na Sinjsku alku na poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je, kao i prethodnih godina, pokrovitelj Sinjske alke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić u svojem je obraćanju nazočnima istaknuo kako je Alka jedinstvena kulturna manifestacija u cijelome svijetu

 "Sinjska alka je biser Hrvatske koji ljubomorno čuvamo," poručio je Jukić na prijemu u povodu 309. Sinjske alke, na koji su došli predsjednici Republike, Sabora i Vlade, Zoran Milanović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Jukić je u govoru naglasio kako je Alka lokalna, nacionalna, ali i svjetska manifestacija jer je 2010. godine uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Na prijem je stigla i predsjedateljica Vijeća ministra BiH Borjana Krišto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Alkarskim dvorima predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković izbjegli su međusobno rukovanje, što je izazvalo pozornost nazočnih.

Među gostima i uzvanicima bili su brojni predstavnici hrvatskog političkog, kulturnog i vjerskog živost, među njima i načelnik Glavnog stožera OS RH general -pukovnik Tihomir Kundid, te nadbiskup splitsko-makarski mons. Zlatko Križić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorena 309. sinjska Alka

17.30 - "Moramo biti moderni, pratiti trendove, ali biti i kritični. Neka bude moderno voljeti svoju domovinu u živjeti svoju vjeru. Neka pucaju mačkule, neka glazba svira, neka narod viče 'srida'. Proglašavam 309. sinjsku Alku otvorenom", na početku je kazao alkarski vojvoda Mario Šušnjara čime je i službeno otvorena ovogodišnja Alka.

Odbrojavanje do početka

17.05 - Netom prije početka, alkari su projahali kroz grad. Za titulu slavodobitnika natječe se 17 alkara.

U međuvremenu, uzvanici i državni vrh počeo je popunjavati mjesta u svečanoj loži.

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Image
Foto: Zvonimir Barisin
Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Sinjani pucaju od ponosa: 'To je tradicija našeg grada'

16.45 - Sinjska alka, jedinstvena viteška igra koja je i pod zaštitom UNESCO-a, ove je godine privukla oko 40 tisuća posjetitelja. Razgovarali smo sa Sinjanima o tome što njima znači ovaj dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tradicija našega grada i mi se time ponosimo. Volimo Alku i cijenimo ju", poručila nam je Anamarija Radan. Više pogledajte u videu.

Politička odmjeravanja u Sinju: Milanović nije pozdravio Plenkovića, ali njegova supruga jest

16.35 - U 17 sati i službeno kreće utrka. U Sinju se prije toga tradicionalno okupila i sva politička elita kao i predsjednički kandidati. Sve prati RTL-ova reporterka Petra Mlačić Vučemilović-Jurić koja se uživo javila iz Sinja. RTL-ova reporterka istaknula je da su Vojvodinom dvoru u ovom trenutku svi iz političkog vrha na svega nekoliko kvadrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je devet ministara, predsjednici Sabora, države, Vlade, svi kandidati za predsjednika Republike koji su javno istaknuli svoju kandidaturu. Premijer i predsjednik se nisu rukovali. Predsjednik se rukovao sa svima do mjesta prije premijera. Tu se okrenuo i stao. Dok je Milanović bio pozvan da mu uruče poklon, predsjednica Kosova koju je on sam pozvao na Alku, sama se okrenula prema premijeru Plenkoviću i dala mu ruku. Tada ga je pozdravila i supruga predsjednika Sanja Musić-Milanović", otkrila je RTL-ova reporterka. Više pogledajte OVDJE.

Turisti se 'fotkali' s Buljem u Sinju

16.25 - Svečani dan u Sinju privukao je pažnju turista koji su se zatekli u gradu. Nekima je posebno za oko upao sinjski gradonačelnik Miro Bulj obučen u tradicionalnu nošnju pa su odlučili ovjekovječiti susret s prigodnom fotografijom. Kako je to izgledalo, pogledajte u fotogaleriji.

Image
UOČI SINJSKE ALKE /

Turisti se fotkali s Buljom u Sinju. Stigli Milanović, Plenković i predsjednica Kosova

Milanović stigao sa suprugom i predsjednicom Kosova

16.10 - Na Sinjsku alku stigao je i predsjednik Zoran Milanović, glavni pokrovitelj viteškog nadmetanja, i njegova supruga Sanja Musić Milanović.

U njihovom je društvu i predsjednica Kosova Vojsa Osmani koja je stigla u radni posjet zbog Sinjske alke, na poziv hrvatskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Plenković: 'Izbori će pokazati da je Milanović prošlost, a Primorac budućnost'

15:53 - Plenković je dao izjavu za medije. "Lijepo je ponovno biti u Sinju, 309. Alka. Bili smo kod vojvode tako da se veselimo sjajnoj atmosferi, ljudi je puno. Sinj je još jednom središte naših tradicionalnih događanja. Došli smo radi Alke. Lijepa je atmosfera i družit ćemo se", na početku je rekao premijer.

"Mislim da će izbori pokazati da Hrvatska treba promjenu, da je Milanović prošlost, a Primorac budućnost. Da imamo predsjednika koji poštuje Ustav i vraća civilizirani dijalog na političku scenu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na njima je da odluče, sami su rekli da imaju izbore i da će nakon toga odlučiti", rekao je na pitanje o podršci Domovinskog pokreta Primorcu.

Stigli Plenković i Milanović

15.24 - Plenković i Milanović stigli su u Sinj. Premijer je kasnio desetak minuta te se za oko minutu mimoišao s Milanovićem.

Image
Foto: Ivana Ivanovic/Pixsell

Sletjela predsjednica Kosova

15.20 - Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i savjetnik predsjednika RH za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić sletjeli su u zračnu luku helikopterom Black Hawk.

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

POGLEDAJTE VIDEO: Siguran konj, koplje u ruci i samo treba pogoditi u sridu. Nije sinjska, ali je Alka - u srcu Slavonije

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo