IZAŠLE DETALJNE UPUTE ZA RAD KAFIĆA I SPORTSKIH OBJEKATA: / Aktivirali cjepise.hr; Božinović upozorava na putovanja

Image

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892

1.3.2021.
7:18
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64
  • Preminulo je 11 osoba u posljednja 24 sata
  • U svijetu je potvrđeno 114.408.267 zaraženih
  • Oporavilo su se 89.964.493 pacijenta, a umrlo je 2.538.246 oboljelih
  • Od danas popuštaju mjere, otvaraju se terase kafića i restorana i dopuštaju se treninzi u zatvorenom

PRATITE UŽIVO:

Bidenova administracija uzima njujorški soj koronavirusa vrlo ozbiljno

23:39 - Bidenova administracija uzima pojavu novoga soja koronavirusa u New Yorku “vrlo ozbiljno", rekao je u ponedjeljak glavni medicinski savjetnik Bijele kuće dr. Anthony Fauci govoreći o varijanti koja je otkrivena i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi soj, koji stručnjaci zovu B.1.526, jako se brzo širi New Yorkom i nosi mutaciju koja može oslabiti učinkovitost cjepiva, piše The New York Times. Fauci je rekao da ga treba "držati na oku", uključujući mogućnost da je virus u stanju zaobići zaštitu koju pružaju cjepiva i liječenje antitijelima.

“Uzimamo njujorški soj 526 vrlo ozbiljno", izjavio je Fauci na briefingu za novinare u Bijeloj kući. Američke zdravstvene vlasti sve su zabrinutije da bi nova, izrazito zarazna varijanta koronavirusa mogla promijeniti pozitivan trend u SAD-u i odgoditi oporavak nacije od pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga potiču građane da se šti prije cijepe prije nego što se novi i opasniji soj proširi. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak da su u Hrvatskoj potvrđena dva slučaja njujorškog soja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO: Koronavirus nećemo pobijediti do kraja godine

21:38 - Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila je u ponedjeljak nerealnim mišljenje da će se čovječanstvo osloboditi covida-19 do kraja godine. Michael Ryan, ravnatelj WHO-a za izvanredne operacije, ocijenio je da će se do kraja godine ipak smanjiti broj hospitalizacija i umrlih.

No pandemija i dalje hara i ovog tjedna, nakon sedam uzastopnih tjedana pada, ponovo raste broj zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi prerano i, mislim, nerealno tvrditi da ćemo virus pobijediti do kraja godine", rekao je Ryan novinarima. "No budemo li pametni možemo smanjiti broj hospitalizacija, umrlih i tragedija koje prate pandemiju".

Po njegovim riječima, WHO se usredotočio na zadaću da zadrži prijenos virusa na niskoj razini, pomogne u prevenciji pojave novih sojeva i smanji broj zaraženih. Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus želi da cijepljenje medicinskog osoblja u svim zemljama svijeta počne u prvih sto dana 2021., što znači da za to ostaje još 40 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su stanovnici Gane i Obale Bjelokosti u ponedjeljak počeli primati prve doze cjepiva zahvaljujući međunarodnom programu Covax.

"Ulijeva nadu kada vidimo da se počinje cijepiti zdravstveno osoblje u zemljama s niskim prihodima, ali nas žalosti što se to događa gotovo tri mjeseca nakon nekih najbogatijih zemalja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalosno je i to da neke zemlje cijepe mlađe zdrave osobe koje su manje rizične, dok zdravstveni radnici i stariji u drugim državama nisu cijepljeni", dodao je Tedros.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo smanjuju teže oblike covida za 80 posto

21:06 - Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo protiv koronavirusa je nakon jedne doze 80 posto učinkovito u sprječavanju hospitalizacija osoba iznad 80 godina, objavile su u ponedjeljak britanske zdravstvene vlasti.

Britanski zavod za javno zdravstvo (PHE) predstavio je rezultate istraživanja na temelju dosadašnjeg cijepljenja u Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je da zaštita protiv covida-19 starijih od 70 godina varira između 57 i 61 posto nakon primanja jedne doze Pfizer-BioNTechovog cjepiva i između 60-73 posto nakon primanja cjepiva Oxforda i AstraZenece četiri tjedna nakon prve doze.

"Ovakvi rezultati bi također mogli objasniti zašto je pao broj prijema covid bolesnika na jedinice intenzivne njege među ljudima iznad 80 godina u Velikoj Britaniji u nekoliko proteklih tjedana, što je nešto što svi pozdravljamo", rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Matt Hancock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zaista ohrabrujuće", istaknuo je. PHE je dodao da se analogijom može pretpostaviti da je u slučaju Pfizerova cjepiva smrtnost od posljedica covida-19 manja za 83 posto. Za AstraZenecu ne postoje ekvivalentni podaci jer je cijepljenje počelo kasnije.

Voditeljica imunizacije u PHE-u Mary Ramsay rekla je da je učinak cijepljenja već očit, iako je potrebno provesti više istraživanja da bi se shvatio učinak cjepiva na prijenos koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je samo dodatak rastućim dokazima koji pokazuju da cjepiva funkcioniraju u smanjenu zaraze i spašavanju života", rekla je. "Iako trebamo još podataka, ovo je ohrabrujuće i jako smo uvjereni da cjepiva imaju stvaran učinak."

Drugi službenik PHE-a rekao je da je potrebno još vremena kako bi se odredila učinkovitost cjepiva protiv takozvanog britanskog soja koronavirusa. Prvu dozu cjepiva primilo je više od 20 milijuna Britanaca ili trećina odrasle populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


HZJZ objavio detaljne upute za kafiće i sportske objekte

20:38 - Od 1. ožujka u Hrvatskoj su na snazo nešto blaže epidemiološke mjere. Ugostiteljski objekti mogu posluživati goste na terasama, a dozvoljen je i rad zatvorenih sportskih objekata. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je detaljne preporuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upute za kafiće: Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu. Ako se radi o isporuci (preuzimanju ili dostavi) hrane, pića, napitaka i slastica za van, naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Prilikom čekanja u redu za isporuku, posjetitelji moraju nositi maske za lice. Najvažnija mjera na terasama je osiguranje adekvatnog razmaka među gostima koji nisu iz istog kućanstva. Stolovi i stolci moraju biti razmješteni na način da kada ljudi sjede za stolom, bude minimalno 1.5 metra razmaka od svakog stolca za stolom kao i do bilo kojeg stolca koji pripada drugom stolu. Razmak između stolova treba biti minimalno 3 metra.

Ovisno o veličini terase, stolova i stolaca, izračunava se najveći broj korisnika koje mogu istovremeno biti na terasi a obavijest o najvećem dopuštenom broju posjetitelja treba biti vidljivo istaknuta svima na uvid. Vlasnici objekata su odgovorni za kontrolirano punjenje terasa. Ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla, iste se trebaju ukloniti ili otvoriti tako da prostor terase bude otvoren. Otvorenom terasom smatra se i terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice pripadajućih stijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6Na ulasku u terasu treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo s istaknutom obavješću o tome da je obavezno dezinficirati ruke pri dolasku. Gosti smiju ulaziti u zatvoreni prostor objekta samo radi korištenja toaleta. Tijekom boravka u zatvorenom prostoru svi moraju nositi masku i obavijest o toj obavezi mora biti jasno istaknuta na ulasku u objekt.

Na objekte se moraju staviti obavijesti o najvećem dopuštenom broju posjetitelja, obvezi držanja razmaka i korištenju maski. Nužno je osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta. Preporučuje se da izvori buke ugostiteljskih objekata ne prelaze 50 dBA. Nastupi muzičara kao i nastupi DJ-a nisu dopušteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upute za sportske objekte: Primjenjuju se na fitness centre, rekreacijske centre i športsko-rekreacijske centre, uključujući teretane i sve vrste zatvorenih športskih objekata (dvorane, montažne objekte, streljane, kuglane i sl.) kojima nije obustavljen rad odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Između ostalog, treba osigurati najmanje 20 m2 bruto površine po osobi, vodi se evidencija osoba prisutnih u prostoru, obavezno je mjerenje temperature, redovito prozračivanje prostora, a radi dezinfekcije prostora obavezna je pauza od sat vremena u sredini radnog dana. Također, dezinfekciju je potrebno provoditi i na kraju radnog vremena te između grupnih treninga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju provedbe aktivnosti na otvorenome, maksimalan dopušteni broj osoba je 40, pri čemu razmak među njima mora biti najmanje 1 ,5 m. Kada god je to moguće, preporučuje se da se intenzivnije aktivnosti provode na otvorenom prostoru.

Zaposlenicima se preporučuje korištenje medicinskih maski ili maski za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim u slučajevima kada to onemogućava obavljanje djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Slovačka od Rusije kupuje dva milijuna doza Sputnjika V

19:38 - Slovačka kupuje dva milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjika V i očekuje da će polovica stići ovaj i sljedeći mjesec, dok nastoji ubrzati cijepljenje uslijed povećanja broja zaraženih i umrlih od covida-19, rekao je premijer u ponedjeljak.

Govoreći na brifingu na aerodromu na istoku zemlje, gdje su stigle prve pošiljke cjepiva, premijer Igor Matovič rekao je da bi se cijepljenje moglo ubrzati za 40 posto s novom zalihom cjepiva.

Zemlja, koja je prošli tjedan imala najviši broj umrlih po broju stanovnika prema internetskoj stranici Our World in Data, slijedi Mađarsku koja je nabavila rusko cjepivo iako još nije dobilo odobrenje za hitnu uporabu u Europskoj uniji.

Slovački ministar zdravstva Marek Krajci rekao je da će odobriti uporabu cjepiva kasnije u ponedjeljak i da će oni koji ga žele cjepivo moći koristiti najranije za dva tjedna. Zemlja od 5.5 milijuna ljudi protekli je tjedan imala prosječno više od 2000 slučajeva zaraženih dnevno. Broj smrtnih slučajeva popeo se na 7270.

Susjedna Češka, koja ima najviši broj zaraženih na svijetu prema broju stanovnika u tjedan dana, također se okrenula ruskom cjepivu nakon što je ranije rekla da će pričekati na odobrenje agencije za lijekove Europske unije EMA-e, koje još nije zatraženo. Češki premijer Andrej Babiš rekao je u nedjelju da zemlja ne može čekati.


Više od 60 posto Rusa ne želi primiti Sputnjik V

17:58 - Gotovo dvije trećine Rusa ne želi primiti rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnjik V, a otprilike isto toliko ih vjeruje da je taj virus umjetno proizvedeno biološko oružje, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Institut Levada centar objavio je da je ispitivanje koje je proveo prošli mjesec pokazalo da 62 posto ispitanika ne želi primiti rusko cjepivo protiv koronavirusa, a najviše oni u dobi od 18 do 24 godine.

Većina je kao razlog navela nuspojave, uključujući povišenu tjelesnu temperaturu i umor, kao glavni razlog zašto se ne žele cijepiti. Ispitivanje, provedeno na 1601 ljudi u 50 regija, utvrdilo je da 64 posto ljudi vjeruje da je novi koronavirus biološko oružje.

Podrijetlo covida-19 jako je ispolitizirano, ali većina virologa i stručnjaka za zarazne bolesti smatra da je najvjerojatnije nastao prirodnim putem.

Misija WHO-a koja je posjetila Kinu objavila je prošli mjesec da ne istražuje je li virus pobjegao iz laboratorija, smatrajući to jako malo vjerojatnim. Stručnjaci WHO-a smatraju da je virus potekao od šišmiša, a postoji više mogućnosti kako je prešao na ljude, možda preko neke druge životinje.

Uvjerenje da je virus biološko oružje dijeli 71 posto Rusa u dobi od 40 do 54 godine, a samo 23 posto ih smatra da se pojavio prirodno. Rusija je od početka pandemije prijavila gotovo 4,3 milijuna zaraženih.

U Rusiji su odobrena tri cjepiva protiv covida-19. Zemlja s oko 145 milijuna stanovnika, pokrenula je masovno cijepljenje Sputnjikom V u prosincu. Do 10. veljače barem prvu dozu primilo je više od dva milijuna Rusa.


Predsjednici Poljske i Kine razgovarali o kupnji kineskog cjepiva

17:26 - Poljski predsjednik Andrzej Duda razgovarao je s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom o kupnji kineskog cjepiva protiv covida-19, rekao je u ponedjeljak njegov suradnik državnoj novinskoj agenciji PAP, dok zemlja traži načine da ubrza cijepljenje svojih stanovnika.

I dok cjepivo kineskog Sinopharma još nije dobio odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), Mađarska je prošli tjedan postala prva zemlja članica EU-a koja je počela koristiti to cjepivo u pokušaju da ubrza svoj program cijepljenja.

"Na zahtjev premijera Mateusza Morawieckog, predsjednik je također pokrenuo pitanje poljsko-kineske suradnje u borbi s pandemijom koronavirusa, uključujući mogućnost da Poljska kupi cjepivo proizvedeno u Kini", prenosi PAP izjavu Krzysztofa Szczerskog.

Szczerski je rekao da će svaka potencijalna kupnja biti tema daljnjih razgovora. Glasnogovornik vlade nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom. Kao i u drugim državama članicama EU-a, i u Poljskoj je program cijepljenja usporen zbog kašnjenja isporuka proizvođača poput AstraZenece i Pfizera.


Francuska i Njemačka uvjeravaju da je AstraZenecino cjepivo sigurno

16:37 - Zbog sporog napredovanja cijepljenja protiv covida-19 uslijed manjka cjepiva, francuske i njemačke vlasti nastoje uvjeriti građane da je AstraZenecino cjepivo jednako sigurno kao i druga cjepiva.

Zalihe cjepiva te britansko-švedske tvrtke neiskorištene su u tim dvjema zemljama, što usporava borbu protiv pandemije. U Francuskoj je iskorišteno samo 273.000 doza AstraZenecinog cjepiva od 1,7 milijuna dobivenih do kraja veljače, po podacima ministarstva zdravlja.

Obje zemlje nisu odobrile to cjepivo za starije od 65 godina, raspirivši dvojbe u pogledu njegove učinkovitosti u odnosu na cjepiva koja proizvode Pfizer i BioNTech te Moderna. Jacques Battistoni, predsjednik liječničkog sindikata, kritizirao je prošli tjedan napadanje AstraZenecinog cjepiva zbog čega ona propadaju.

Ministar zdravlja Olivier Veran, i sam liječnik, cijepio se tim cjepivom uživo na televiziji ne bi li razuvjerio građane. U Njemačkoj jačaju pozivi da se ublaže prioritetne liste za cijepljenje kako AstraZenecina cjepiva ne bi propala.

Do 23. veljače, Njemačkoj je isporučeno 1,45 milijuna doza tog cjepiva, a iskorišteno je samo 240.000. Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u srijedu s čelnicima 16 regija kako bi razmotrili iduće korake u borbi protiv pandemije.

I sama Merkel je pohvalila AstraZenecino cjepivo kao "cjepivo kojemu se može vjerovati" u intervjuu prošli tjedan, pozivajući Nijemce da ne budu izbirljivi. No ona se njime neće cijepiti jer ima 66 godina.

Njemačko povjerenstvo za cjepiva STIKO uskoro će objaviti novu preporuku u vezi tog cjepiva nakon što je istraživanje pokazalo da je ono učinkovito za starije ljude, rekao je predsjednik povjerenstva Thomas Mertens u petak.


Ukrajina bacila neiskorištena cjepiva

15:43 - Ukrajinske medicinske ustanove bacile su neka neiskorištena cjepiva protiv covida-19, nakon što se liječnici nisu pojavili na dogovorenim terminima za svoje cijepljenje, rekli su zastupnici vladajuće stranke u ponedjeljak.

Ukrajina je tek počela cijepiti 41 milijun stanovnika protiv covida-19 pošto je primila prvu pošiljku od 500.000 doza AstraZenecina cjepiva prošli tjedan, ali suočava se s borbom protiv skepticizma prema cjepivu.

Vlada je odredila kao prioritet cijepljenje medicinskih djelatnika na prvoj crti, no statistike pokazuju da se 47 posto Ukrajinaca ne želi cijepiti. Važno nam je shvatiti zašto se liječnici odbijaju cijepiti, rekao je Oleksandr Kornijenko, čelnik stranke predsjednika Volodimira Zelenskog Sluga naroda, na sastanku koji je prenosila televizija.

"To je vrlo loše, ali nema druge opcije ... ako osoba ne dođe, bočica cjepiva može se čuvati otvorena 2-3 sata, nakon čega se mora baciti", rekao je predsjednik parlamentarnog odbora za zdravstvo Mihajlo Raduckij.


Mađarska želi cijepiti što više ljudi prvom dozom

15:27 - Mađarska prilagođava svoj program cijepljenja kako bi dala što više prvih doza uoči mogućeg bržeg širenja koronavirusa, objavile su u ponedjeljak tamošnje vlasti.

Najavljujući promjenu, glavna mađarska zdravstvena dužnosnica Cecilia Muller rekla je da u narednim tjednima očekuje ubrzanje širenja koronavirusa, pa da će Mađarska drugačije rasporediti cijepljenje, produžujući period između primanja obaju doza.

„Podaci pokazuju eksponencijalan rast zaraze“, kazala je na konferenciji za medije. „Naredni tjedni bit će veoma teški."

Mađarska, država s 10 milijuna stanovnika, ovaj je vikend prešla granicu od 15 tisuća umrlih od koronavirusa, što ju stopom izjednačava sa Sjedinjenim Državama, piše Reuters. Od početka pandemije u Mađarskoj je bilo 433 tisuće zaraženih.

Mađarska je prva članica Europske unije koja je odobrila cjepiva iz Rusije i Kine, čime je unijela nelagodu kod zapadnih saveznika, ali i pridonijela bržem cijepljenju jer cjepivo dobiva od pet proizvođača.

Mađarska je povećala i narudžbu od zapadnih proizvođača – s prvotnih 6,5 milijuna doza zemlja će na kraju dobiti 10,87 milijuna doza BioNTechovih cjepiva, rekla je Muller. Budimpešta je dogovorila i nabavku cjepiva Moderne i AstraZenece, a očekuje da će to učiniti i s cjepivom Johnson&Johnsona kad bude dostupno u EU-u, kazala je.

Novi pristup znači da će se AstraZenecino cjepivo primati u razmaku od 12 tjedana, a Pfizerovo 35 dana. Vlasti u Mađarskoj pronašle su rastuću količinu koronavirusa u otpadnim vodama diljem zemlje, posebno u Budimpešti, zbog čega postoji mogućnost vraćanja restriktivnih mjera, upozorila je Muller.


Varaždinska županija: 7

14:36 - U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirano je 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 236 uzoraka. Aktivnih slučajeva je 97. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 45 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 21 smještena na lokaciji u Varaždinu, dok se 24 osobe nalaze u Klenovniku. Trenutno se nijedan pacijent ne nalazi na respiratoru, a u posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.


Ličko-senjska županija: 0

14:31 - Ličko-senjska županija u zadnja 24 sata nema novih osoba zaraženih koronavirusom, testirano je 15 osoba, a deset ih je izliječeno. U toj je županiji trenutno 50 aktivnih slučajeva zaraze, a 12 zaraženih osoba je na liječenju na COVID odjelu bolnice u Gospiću. Od početka pandemije u županiji je od covida-19 ukupno oboljelo 3013 ljudi od kojih je 107 umrlo, a izliječeno ih je 2856.


Učitelji jednako izloženi covidu-19 kao i druge profesije

14:27 - Učitelji nisu izloženiji zarazi covidom-19 od drugih profesija, govori studija Britanskog nacionalnog statističkog zavoda objavljena u ponedjeljak prije planiranog otvaranja škola u Engleskoj drugi tjedan. Premijer Boris Johnson dao je prednost ponovnom otvaranju škola u strategiji izlaska Engleske iz trećeg nacionalnog zatvaranja. Škole se trebaju ponovno otvoriti 8. ožujka. Johnson je rekao da su škole sigurne no miješanje kućanstava može pridonijeti širenju virusa. Britanski nacionalni statistički zavod (ONS) nije pronašao statističkih dokaza koji bi upućivali na to da postoje razlike između učitelja i drugih profesija u široj lokalnoj radnoj zajednici kad je riječ o izloženosti zarazi.


Splitsko-dalmatinska županija: 10

14:23 - Novih deset osoba zaraženih koronavirusom broji Splitsko-dalmatinska županija od ukupno obrađenih 88 testova u zadnja 24 sata, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Među novooboljelim osobama dvije su iz Solina te po jedna iz Splita, Kaštela, Omiša, Sinja, Supetra, Trilja, Muća i Sućurja. Šestero novozaraženih su kontakti ranije oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno je 1388 osoba u samoizolaciji. Na liječenju u splitskom KBC-u su 62 na covid-19 pozitivne osobe od kojih su tri na respiratoru.


Slovenija još ne otvara kafiće i terase

13:53 - Slovenija zbog relativno visokog broja novozaraženih Covidom-19 još ne razmišlja o otvaranju ugostiteljstva, pa niti terasa na otvorenome, no ovog će tjedna razmotriti mogućnost otvaranja nastave uživo u srednjim školama, najavio je slovenski premijer u ponedjeljak u parlamentu. U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 1451 PCR testom potvrđeno 243 novih zaraza koronavirusom, a preminulo je još 11 osoba pa premijer kaže da još ne razmišlja o popuštanju restrikcija. Na početku sjednice parlamenta Janša je kroz zastupnička pitanja pozvan da ponovo, nakon više mjeseci, vlada dopusti rad ugostiteljima, barem onima koji imaju terase. Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič kazao je da je ta djelatnost pretrpjela velike gubitke u epidemiji i da bi druženje ljudi pozitivno djelovalo i psihološki, pozivajući se na primjer nekih lokala u Italiji, Hrvatskoj, pa i BiH i Srbiji, koji mogu raditi uz ograničenja.

Janša je ustvrdio da šira epidemiološka slika u Sloveniji nije dobra i da je lošija nego u susjedstvu, navodeći se o otvaranju restorana i drugih lokala, pa i onih na otvorenome, još ne razmišlja. Na takav se je potez početkom godine odlučila Češka, pa sada ima možda najgoru epidemiološku situaciju u Europi, upozorio je. Po njemu bi otvaranje ugostiteljstva moglo biti aktualno tek u tzv. "žutoj" fazi epidemije, kad prosječan broj dnevnih zaraza u jednom tjednu bude manji od 600, a u bolnicama manje od 500 pacijenata. Trenutno je pak prosjek dnevno zaraženih 768, a u bolnicama 543 covid pacijenata, od čega 92 trebaju intenzivno liječenje.

Premijer je najavio da će ovog tjedna s epidemiolozima razmotriti ponovni početak nastave uživo za sve razrede srednjih škola, ističući da je obrazovanje "važnije" od otvaranja lokala. Upozorio je također da bi se i Slovenija, s obzirom na širenje novih varijanti koronavirusa u Europi, u idućem razdoblju mogla naći pred dilemom o tome hoće li nastaviti s dosadašnjim restriktivnim mjerama ili pak na par tjedana "u cijelosti zaustaviti društveni život" karantenom, dok se epidemiološko stanje ne popravi. Ukupan broj potvrđenih zaraza koronavirusom u Sloveniji s novim podacima se povećao na 190.324 slučaja, a broj umrlih na 3854.


Šibensko-kninska županija: 19

13:31 - Na području Šibensko-kninske županije četiri su novozaražene osobe, a testirano je 19 uzoraka. Aktivnih slučajeva je 88, dok je pod mjerom samoizolacije 478 osoba.


Primorsko-goranska županija: 7

12:30 - U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod sedam novozaraženih osoba, a u hitnoći je testirano 86 osoba, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite. Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je da je ozdravilo 17 osoba, a u županiji je sada aktivno 350 slučajeva covida-19. U riječkoj bolnici se liječi 27 osoba oboljelih od te bolesti, a o pet bolesnika se skrbi uz pomoć respiratora. Mićović je rekao da je vikend protekao s uobičajenom epidemiološkom situacijom. Prošlog tjedna je nekoliko uzastopnih dana bio povećan broj novoboljelih, no tijekom vikenda ušli smo u mirniju situaciju, pa nove mjere i otvaranje terasa dočekujemo u optimizmu, ali uz disciplinu i provođenje propisanih epidemioloških mjera, istaknuo je.

Naveo je da procjepljivanje ide uobičajenim tempom, na punktovima, da je dobro organizirano, naglasivši da je važna suradnja svih zdravstvenih ustanova. Dodao je da je jučer u riječkoj bolnici cijepljena i skupina dijaliziranih i transplantiranih bolesnika. Očekuju se nove količine cjepiva, pa će se u subotu organizirati veći broj procjepljivanje na punktu, tj. u Centru Zamet, u suradnji s liječnicima doma zdravlja. Mićović je istaknuo da će ta subotnja akcija biti uvod u razdoblje kada se očekuju veće količine cjepiva. Pozvao je građane da se na cijepljenje odazovu točno u vrijeme u koje su pozvani, kako se ne bi stvarale gužve. Riječ je o ljudima starijima od 65 godina i kroničnim bolesnicima, koji dolaze na cijepljenje po planu obiteljskih liječnika. Mićović je je još rekao da se cijepljenje nastavlja s cjepivom koje je na raspolaganju, da su sva cjepiva učinkovita te da se očekuje i priprema masovnijeg procjepljivanja.


Virovitičko-podravska županija: 3

12:29 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 69 uzorka i utvrđena su tri slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite. U virovitičkoj Općoj bolnici na liječenju je 14 oboljelih. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3563 osobe, a 104 su preminule.


Karlovačka županija: 4

12:28 - Zaraza koronavirusom potvrđena je kod nove četiri osobe u Karlovačkoj županiji u zadnja 24 sata i to u Karlovcu, Slunju i Bariloviću, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. U bolnicama u Karlovcu i Ogulinu su 24 covid pozitivna pacijenta od kojih su tri novoprimljena, dok je s liječenja otpušten jedan pacijent. U Karlovačkoj bolnici na respiratoru su dva dva pacijenta zaražena koronavirusom. Policija je u nadzoru 344 osobe pod mjerom samoizolacije otkrila tri osobe u prekršaju zbog nepoštivanja te mjere.


Međimurska županija: 0

12:28 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata, na 31 testiranu osobu nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na koronavirus. Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19. U proteklih 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, no nitko na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.


Grad Zagreb: 17

12:26 - U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 559 testiranih te je trenutno u gradu 466 aktivnih slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 559 testiranja. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 30 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 198 osoba. Od 30 obrađenih osoba 10 je zasad negativne epidemiološke anamneze, 11 osoba su kontakti covid već pozitivnih osoba, za tri osobe obrada je još u tijeku. Jedna je osoba obrađena od strane liječnika obiteljske medicine, dok je pet osoba mogućnost izloženosti imalo na radnom mjestu, na putovanju i u tranzitu kroz Hrvatsku. U zagrebačkim domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata nisu dijagnosticirani novooboljeli djelatnici ni korisnici. Pozitivan je jedan učenik u srednjoj školi pa je mjera samoizolacije izrečeno za 21 učenika.


Brodsko-posavska županija: 4

12:26 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirana su 4 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 3 vjerojatno pozitivna nalaza (potvrđena brzim AG testom). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška te općine Davor, Stara Gradiška i Staro Petrovo Selo (po 1). Broj aktivnih slučajeva smanjen sa 167 na 148. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19.


Presica Stožera: Preminula je 40-godišnja osoba bez komorbiditeta

11:02 - Iza 11 sati počela je konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio najnovije informacije o koronavirusu. U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je 11 osoba. Najmlađa je imala 40 godina, nije imala komorbiditete. Prosječna dob preminulih je 73 godine. Najmlađa preminula osoba je u dobi od 40 godina, ta osoba je bila bez komorbiditeta. Prosjek preminulih je 73 godine.

"Danas imamo 91 novoregistrirani slučaj obolijevanja od covida-19, prije tjedan dana imali smo 72 novooboljele osobe, a tjedan prije toga 15.2. imali smo 68 novooboljelih. Imali smo ukupno 3047 novooboljelih, dok je u tjednu 16.2. do 22.2. bilo 2292 što znači da smo na tjednoj razini ostvarili porast broja novooboljelih od 32,9 posto. Trenutna incidencija prosječna za Hrvatsku na 100 stanovnika, 14-dnevna stopa je 130,6. Najniža je u Istri, 30,7 a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj 395,2. Ako pogledamo incidenciju u EU, naša trenutna incidencija dijeli treće mjesto s Njemačkom, a bolju i nižu imaju Finska i Danska dok sve ostale zemlje imaju višu incidenciju. Naša stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1355 što nas stavlja na 19. mjesto na ljestvici zemalja EU što se tiče ovog pokazatelja. Danas 1. ožujka je udio pozitivnih u ukupno testiranima 4 posto, u zadnjih sedam dana smo imali 7,6 posto u ukupno testiranim, a u zadnjih 14 dana imamo 6,8 posto. Što se tiče cjepiva, 878 prijava na nuspojave se odnosi na Pfizerovo, 68 Moderna, 191 prijava na AstraZenecino cjepivo dok za dvije prijave ne znamo o kojem se cjepivu radi", rekao je Krunoslav Capak.

Platforma za cijepljenje

Preuzeo je riječ ministar Vili Beroš. "Danas ćemo predstaviti središnju nacionalnu platformu za cijepljenje", rekao je. "Vjerujemo da ćemo ovim činom osigurati uspješan start nove faze cijepljenja. Središnja platforma ima višestruke prednosti. Koristi više kanala prijave i komuniciranje", rekao je. Moći će se prijaviti na cijepise.zdravlje.hr. Sustav će omogućiti cjeloviti uvid u status cijepljenja po županijama.

"Ova središnja platforma ima višestruke prednosti. Ona koristi više kanala prijave i komuniciranja s građanstvom, kao i formiranje središnjeg evidencijskog sustava. Poslovni proces podijelili smo na pet faza. Prvo je iskazivanje interesa i da je predbilježba moguća u ordinacijama obiteljske medicine, putem pozivnog centra na broj 0800 0011, što će biti objavljeno, zatim putem javnog weba kada će građani otvarajući tu internetsku stranicu moći ulogirati se i prijaviti se za cijepljenjem upisivanjem OIB-a ili MBO-a. Iz svih tih radilišta će se izvršiti upis u središnji evidencijski sustav u kojem će biti pohranjeni svi građani RH koji su iskazali interes za cijepljenje", rekao je Beroš.

Mutirani sojevi

"Mi smo imali već ranije prije ove ECDC-ove obavijesti, 8 potvrđenih UK sojev koje je potvrdio španjolski laboratorij, i 3 UK soja potvrđena kod nas. Sada smo dobili od 300, imamo 60 pozitivnih na UK, 2 soja iz New Yorka i 3 južnoafrička soja. Sve tri su bile na izletu u Zanzibaru, 2 krajem prvog mjeseca i za jednu čekamo potvrdu koja je bila 16.2 u Zanzibaru. Imamo sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a", rekao je Capak.

Božinović je upozorio da se ne ide na putovanja koja nisu esencijalna. "Južnoafrički soj je došao praktički sa istih putovanja, svako putovanje je rizik".

Cjepivo

"Ovaj tjedan nam stiže 23.400 doza Pfizera. To je danas. Do kraja tjedna dolazi 7200 doza AstraZenece. S time da je danas stigla isporuka AstraZenece koja je došla danas, to je za drugi mjesec bilo", rekao je Capak. U veljači je je došlo 315.000 doza. Do kraja mjeseca bi trebalo doći nešto više od 420.000 doza. Od kraja 12. mjeseca do kraja trećeg bi trebalo doći oko 750.000 doza, rekao je Capak.

Kakav je njujorški soj?

"Dakle, mi isto malo znamo o tom soju, prvi napisi su se počeli pojavljivati krajem prošlog tjedna. To je jedna od novih varijanti koji se nešto brže širi", rekao je Capak. "Sve osobe koje dolaze iz JAR-a i Zanzibara podliježu istim mjerama kao osobe koje dolaze iz UK-a i Brazila. Za ostale afričke zemlje vrijedi ono pravilo za treće zemlje", dodao je.

50 decibela će biti maksimalna razina glasnoće glazbe, rekao je Capak te dodao da će danas izaći detaljne preporuke. Potom se uključio ministar Davor Božinović rekavši da je vidio komentare da je Stožer protiv glazbe i da se ismijava odluka. "Namjerno se iskrivljuju stvari. Ovdje se radi o glasnom puštanju glazbe, to znači u praksi da ljudi koji komuniciraju se nužno više približavaju, to je rizik za širenje. Nije poanta u tome koja se glazba pušta, ovo je čisto epidemiološka mjera, podsjetio bih one koji pokušavaju ovu odluku izrugivati da od njih nikad i nećemo čuti, pogotovo kad govorimo o ugostiteljstvu, bili država koja je najmanje zatvorena u EU, a to smo i danas."

"Mi ne znamo puno o njujorškom soju. Doznat ćemo više možda do sljedeće konferencije. Što se tiče raširenosti UK soja, teško da možemo reći jer su uzorci uzimani nasumično. Iz Vukovarsko-srijemske imamo više uzoraka pa i više UK sojeva. Čini se da je raširen po čitavoj Hrvatskoj otprilike jednako", rekao je Capak.

Trajanje izolacije i samoizolacija

"Mi smo stavili na diskusiju naš prijedlog i čim se dogovorimo oko toga kako će glasiti, objavit ćemo. Mi smatramo da bi trebalo produžiti karantenu nakon kontakta sa oboljelom osoba na 14 dana jer ne postoje razlozi za skraćivanje a imamo opasne varijante koje se brže šire. Mislimo da onaj mali postotak koji oboli nakon desetog dana da su sada rizičniji. Što se tiče izolacije, to će ostati deset dana jer je sve više dokaza da osoba nakon deset dana više nije zarazna", rekao je Capak.

Postavljeno je pitanje Alemki Markotić o PCR testiranjima na nove sojeve virusa. Markotić je rekla da je nekoliko testova na validaciji. "One testove koje smo ispitivali nisu u primjeni jer se nisu pokazali dovoljno dobrima. Jedan test u Štamparu se pokazao dosta dobar", kaže Markotić.

Cijepljenja preko reda

"Povjerenstvo i nadalje radi posao, sutra imaju sastanak. Inspekcija je u Dubrovniku utvrdila da se podaci inspekcijskog nalaza upute Hrvatskoj liječničkoj komori da se provjeri etičnost. Za sve ostale navode će povjerenstvo također analizirati i dati preporuke", rekao je Beroš. 'Mislim da je problem smanjen u znatnoj mjeri nakon što su izdana dodatna pojašnjenja s prioritetnim skupinama i dodatnim dozama", dodao je. Kaže da je opsežna dokumentacija. Ili sutra ili u srijedu ujutro će biti obaviješten o radu povjerenstva.

Masovna okupljanja

"Pretpostavlja da mislite na okupljanje mladih ljudi. Čujte, dakle, probat ću reći ovako. Postoji cijeli niz istraživanja, članaka koji se bave problemima anksioznosti, depresije, pogotovo kod mladih. Mladi u Hrvatskoj kao i diljem svijeta, to je i lekcija koju smo naučili, očito nisu dovoljno uključeni u život zajednice i to je jedan problem s kojim ćemo se morati baviti u budućnosti koji nije lako rješavati u hodu i preko noći. Ako se sjećate na nekim od posljednjih konferencija govorili smo o potrebi obnavljanja solidarnosti unutar zajednice. Kad kažem da ćemo morati izvući pouke, ne jer ovo nije posljednja kriza i pogotov mladi ljudi će nažalost kroz svoj životni vijek i zbog klimatskih promjena i drugih izazova neće biti lišeni novih rizika. Nastojimo voditi i mlade i društvo kroz krizu i pripremiti ih na postpademijski svijet koji će biti prepun transformacija, ekonomskih, geopolitičkih... S druge strane i ovakve situacije ukazuju na nužnost preventivnog djelovanja nadležnih službe", rekao je Božinović. "Spomenut ću Nietzscheovu misao: 'Nemojte nikada vjerovati ljudima koji imaju moćan refleks prema kažnjavanju'".


Dubrovačko-neretvanska županija: 11

10:44 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom (pet utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika, četiri osobe iz Konavala te tri osobe Župe dubrovačke. Ukupno je zaraženo sedam muških i četiri ženske osobe, a šest osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu. Izliječene su 32 osobe: 22 iz Konavala, sedam iz Dubrovnika, po jedna osoba iz Metkovića i Župe dubrovačke te jedna osoba koja nema prebivalište na području županije. U posljednja 24 sata obrađena su 64 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 44 853 uzoraka. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na području od Stona do Konavala, trenutno je 600 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (Dubrovnik 243, Konavle 204, Župa dubrovačka 79, Dubrovačko primorje 11 i Ston 6). Do jučer, 28. veljače 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije je broj ukupno cijepljenih osoba prvom dozom bio 4810. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 48 osoba pozitivnih na koronavirus. Šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih su četiri na invazivnoj ventilaciji, a dva na neinvazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji su 1462 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je osam kršenja mjere samoizolacije (sve na granici). Od početka pandemije zabilježeno je 405 kršenja mjere samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


Vukovarsko-srijemska županija: 11

10:36 - U protekla 24 sata 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Testirano je 45 osoba, a u samoizolaciji se nalazi 490 stanovnika. Na bolničkom liječenju nalazi se 29 osoba.


Zagrebačka županija: 10

10:34 - Novih deset koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija u kojoj je trenutno aktivno 275 slučajeva zaraze, priopćio je u ponedjeljak županijski Zavod za javno zdravstvo. U protekla 24 sata ozdravile su 32 osobe, a od deset novih slučajeva zaraze pet ih je zabilježeno u Velikoj Gorici te po jedan u Svetoj Nedelji, Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelini, Brdovcu i Preseki. Od početka pandemije evidentirano je 19.919 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 19.571 osoba, a 73 osobe su umrle. Stožer apelira na sve stanovnike u županiji da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te posebice vode računa o socijalnoj distanci. Pozivaju ih i da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju iz Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.


U Hrvatskoj je zabilježen 91 novi slučaj

10:24 - U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je 11 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 243064 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5537 preminulo, ukupno se oporavilo 234 635 osoba od toga 401 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 14 074 osobe. Do danas je ukupno testirano 1 346 946 osoba, od toga 2 294 u posljednja 24 sata.


Jonjić o mogućem trećem valu

9:59 - Prof. dr. sc. Stipan Jonjić, virusni imunolog na Zavodu za histologiju i embriologiju u KBC-u Rijeka, gostovao je u Novom danu N1 televizije. Komentirajući nedostatak cjepiva Jonjić je napomenuo da je sramota što se pokazalo da ljudi nisu bili sposobni dogovoriti se na globalnoj razini oko proizvodnje cjepiva, već se ponovno išlo u utrku za novcem.“Najveće je razočaranje da svijet nije spoznao da ne može uspjeti ako se ovakve stvari ne rješavaju na globalnoj razini. Opet se išlo u utrku za novcem. Ovaj projekt je morao biti globalni. Pokazalo se da to nije dobro jer virus nema granica i nećemo puno postići ako ostavimo nezaštićene dijelove svijeta koji si to ne mogu priuštiti. Svjetska zdravstvena organizacija je odavno na to upozoravala. Najbolje bi bilo da se ide u što masovniju proizvodnju, ali to je već visoka politika. Sramota je, šteta što svijet ne shvaća da nešto što je produkt znanosti, globalna ugroza, ne možemo ni za to organizirati nešto zajedničko. Organiziramo Olimpijske igre, a ne možemo nešto da se obranimo od teške bolesti”, rekao je.

Istaknuo je da je nemoguće predvidjeti bilo kakvo kretanje virusa i njegovo ponašanje u nadolazećim periodima. “Ovaj virus nas je iznenadio. On se stalno mijenja, znamo da u Hrvatskoj imamo nove varijante, doći će i druge. Ključno je pitanje štite li cjepiva. Što se tiče protutijela, virus mutira gene, moguće je da će se mogućnost vezanja protutijela smanjiti i neće efikasno štititi”, rekao je i dodao o obvezi ponovnog cijepljenja: “To ćemo tek vidjeti. Ljudi se sad cijepe, istraživanja su u tijeku, teško je predvidjeti. Po meni najvjerojatnije ne. Ako dođe do takvih velikih promjena, ne možemo biti sigurni hoće li se virus tako promijeniti da postane rezistentan na protutijela, vjerujem da neće. Možda se u međuvremenu pronađu i lijekovi za ovaj virus. Ovo je klasični sezonalni virus, vjerojatno će se tijekom ljeta epidemija stišati, no ne ugasiti. Dok ne cijepimo dovoljno populacije, ne možemo zaustaviti širenje virusa. Može se dogoditi da se nove varijante pretvore u treći val.”


Istarska županija: 1

9:49 - Samo jedan slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Istri u posljednja 24 sata, izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite koji je nakon otvaranja terasa kafića pozvao građane da se pridržavaju protuepidemijskih mjera kako se ne bi za dva tjedna moralo opet zatvarati. Radi se o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite, dodavši da je ispitano 56 uzoraka briseva na covid-19. U međuvremenu od jučer su se oporavile tri osobe, trenutno je u Istri 39 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 937 osoba. U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 27 osoba. U Istarskoj županiji, kako javljaju iz Stožera, do sada je cijepljeno 8.740 osoba, od kojih 2540 osoba s dvije doze cjepiva.

Inače, i u Istri kao i u ostatku Hrvatske od danas su na snazi nove epidemiološke mjere po kojima su se nakon više mjeseci otvorile terase kafića. "Svjedoci smo povoljnog epidemiološkog stanja u Istri, ali smo svjesni i činjenice kako stanje svuda oko nas nije dobro, pa ne bi bilo dobro da za dva tjedna donosimo mjere zatvaranja zato što se ne pridržavamo mjera, poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Istaknuo je da će u lokalima vrijediti neke mjere koje su bile na snazi i prije zatvaranje u studenom - stolovi će biti na distanci od tri metra, u lokal će se moći ući samo zbog odlaska u toalet, a pritom će se morati nositi zaštitna maskica.


Zadarska županija: 6

9:32 - Na području Zadarske županije 6 je novozaraženih osoba koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Dvije novooboljele osobe izolaciju provode na području Benkovca te po jedna na području Zadra, Biograda, Polače i Tkona. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 125 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1110 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je 74-godišnji muškarac. Na svim COVID odjelima u zadarskoj Općoj bolnici hospitalizirano je 20 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 0

9:03 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali jedna osoba umrla je s koronavirusom, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 14 pacijenta zaraženih koronavirusom i nema pacijenata na respiratoru. Na opservaciji je 10 pacijenata. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije su 192 osobe.


Osječko-baranjska županija: 13

8:47 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 152 uzoraka od kojih je 13 bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novopozitivne osobe su s područja Osijeka, po dvije iz Belišća i Bilja, a po jedna je s područja Čepina, Đurđenovca, Našica, Valpova i Vuke. Na bolničkom liječenju nalazi se 57 osoba oboljelih od COVID-19, i to 47 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 10 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.036 osoba.


Koprivničko-križevačka županija: 1

8:47 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon preostalih pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđen jedan novi slučaj bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 50 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je pet osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi deset osoba.


Sisačko-moslavačka županija: 0

8:12 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata nije zabilježen ni jedan slučaj novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19, javljeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite. To je svakako i rezultat manjeg broja testiranih tijekom nedjelje. Ipak, i ovom prigodom Stožer poziva sve građane županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite.


Požeško-slavonska županija: 52

7:47 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 52 slučaja zaraze koronavirusom, 39 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 13 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 185 osoba, a ukupno je testirano 30339 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 18 uzoraka, od kojih su 3 pozitivna.


U Hrvatskoj popuštaju mjere

7:01 - Od danas otvaraju se terase kafića i restorana koje će moći raditi od 6 do 22 sata, te se dopuštaju treninzi u zatvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera, izvijestio je u petak Nacionalni stožer Civilne zaštite. Šef Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je na konferenciji za novinare kako se novom odlukom gosti mogu posluživati na terasama, od 6 ujutro do 22 sata, i to samo na otvorenim dijelovima objekata. Moraju se ukloniti pregrade na terasama kako bi kolao zrak. Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona će biti kao što je to bilo i prije, a to znači da stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol. Iako je prvotno glazba u ugostiteljskim objektima bila zabranjena, udruge glazbenika i ugostitelja postigle su dogovor sa Stožerom pa je ona dozvoljena, uz uvjet da ne bude preglasna. Ovisno o veličini terasa izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Pri ulasku mora biti dezinficijens. Prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, nužno je nositi masku.

Što se sporta tiče dopušteni su samo treninzi bez kontakata među sportašima. Dvorane se moraju redovito provjetravati i može biti jedna osoba na 20 metara četvornih u dvorani i o tome mora biti izvješena obavijest. Treninzi grupnih sportova poput nogometa te kontaktnih sportova mogu se održavati, ali samo tako da se radi na kondiciji i vještinama koje ne uključuju međusobni kontakt. Tako, primjerice, košarkaši mogu vježbati vođenje lopte i pucanje na koš, bez utakmica u kojima dolazi do kontakta. Obvezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska te vođenje evidencija, a sprave na kojima se vježba moraju se redovito dezinficirati, a prostorije prozračivati. Tijekom treninga ne treba nositi maske. Svlačionice i tuševi ne smiju se koristiti, a ako je nužno onda ne smiju više od dvije osobe istovremeno tamo biti.

Ostale odluke se odnose na produženje primjene vezanih za rad trgovina, javni prijevoz i prelazak granice. Ukida se odluka o zabrani uplovljavanja kruzera, dodao je Božinović. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da se razgovara i o otvaranju sajmova te da će to biti jedna od idućih odluka vezanih uz popuštanje. Dodao je kako samo održavanje sajmova nije problem, ali da treba biti svjestan infrastrukturno i organizacijski različitih vrsta sajmova. "Želimo postepeno popuštati, vidjeti učinke sadašnjih pa ići s idućim korakom i mjerama", istaknuo je. Mjere vezane za igraonice nisu planirali ništa mijenjati, a ako bi se mijenjalo, onda u slijedećem navratu, rekao je Capak. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je epidemiološka situacija neizvjesna te da se ne smije relaksirati ponašanje građana, ako se već relaksiraju mjere. Pozvao je građane da budu odgovorni te da održavaju epidemiološke mjere te da se cijepe.


Zabrinjavajući brazilski soj potvrđen u Britaniji

7:00 - Zdravstvene vlasti u Engleskoj upozorile su u nedjelju da je u zemlji potvrđen novi soj koronavirusa koji je prvi puta identificiran u Brazilu, te da postoji mogućnost da on ne odgovara dovoljno dobro na postojeća cjepiva. Testiranja su identificirala prve britanske slučajeve varijante virusa koji je prvi puta detektiran u Brazilu, novog soja koji se brže širi i mogao bi lošije odgovarati na postojeća cjepiva, objavila je engleska služba za javno zdravstvo (PHE). PHE je pojasnio da je šest slučajeva varijante koja je prvi puta potvrđena u brazilskom Manausu identificirano u Britaniji, tri u Engleskoj i tri u Škotskoj. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obaviještena je o tim slučajevima koji se smatraju "zabrinjavajućim" jer dijele ključne mutacije s vrlo zaraznim sojem utvrđenim u Južnoafričkoj Republici. Postoji zabrinutost da bi postojeća cjepiva mogla biti manje učinkovita u slučaju soja iz Manausa. Prošli mjesec, brazilski soj je već bio potvrđen u Britaniji, ali ta varijanta koronavirusa nije bila zabrinjavajuća, objavio je BBC.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo