Što su poručili? / Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: Idealna prilika za snažan i nedvosmislen istup političara

Predsjednica je ustvrdila kako, za razliku od NDH, komunistički režim nije potpuno osuđen

23.8.2019.
21:22
VOYO logo

Danas je bila idealna prilika svim političarima za snažan i nedvosmislen istup protiv svakog nasilja motiviranog nacionalnom, vjerskom ili drugom pripadnošću.

Europski je Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. U Hrvatskoj to znači da političari u jednoj rečenici osuđuju oba takva režima kakva su postojala na prostoru Hrvatske, ne praveći razliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović položila je vijenac za 294 osobe stradale na kraju Drugog svjetskog rata ili u poraću na području Gračana, a u govoru, ponovno u istoj rečenici, osudila sve totalitarne režime, upotrijebivši i za predsjednika Srbije sporni termin.

"Na ovom mjestu jasno osuđujem nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, njihove zločine nad civilima, logore, zatvore, pljačku imovine, represiju nad mišlju i riječju te jednopartijsku strahovladu. Zato na ovom mjestu jasno osuđujem velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku, totalitarni čin koji je ostavio najsvježije rane na hrvatskom tkivu", rekla je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je istodobno ustvrdila i kako, za razliku od NDH, komunistički režim nije potpuno osuđen.

"Dok su u demokratskom svijetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i grobišta njihovih žrtava obilježena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokraciju skrivajući se pod krinkom antifašizma, krivo shvaćene pomirbe ili čak opravdanja osvete", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O teškoj hrvatskoj povijesti govorio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, tražeći da se poštuje svaka žrtva.

"Dužnost je nas iz politike, školstva, akademske zajednice, svih onih koji govore, podsjećati na zla koja su se događala, ali istovremeno okrenuti se budućnosti, podučavati o onim elementarnim ljudskim vrijednostima, moralu, slobodi, miru i demokraciji", rekao Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladu je predstavljao ministar branitelja Tomo Medved.

"Svaka nevina žrtva zaslužuje odgovarajući pijetet. Jedino takvim pristupom možemo osigurati pravdu za sve žrtve te spriječiti ponavljanje zločina. Jer, ako se zločini i žrtve zaborave, one se ponavljaju, što smo naučili i u novijoj hrvatskoj povijesti", poručio je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković je na društvenim mrežama objavio fotografije s Mirogoja, gdje je jutros položio vijence povodom Europskog dana sjećanja, uz poruku da njegova vlada gradi društvo koje njeguje kulturu sjećanja na sve žrtve. 

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo