što kažu građani /

Dan je hrvatske neovisnosti: Slavimo li uopće i kako? 'Pretjerane euforije među građanima nema'

Razgovarali smo s građanima i pitali ih što im znači ovaj dan, koji je ove godine donio i produljeni vikend

8.10.2018.
18:58
VOYO logo

Državni vrh obilježio je Dan neovisnosti na Mirogoju i Markovu trgu, a Sabor otvorili građanima. Iako je od povijesne odluke Sabora prošlo 27 godina, današnji Dan neovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se tek od 2001. godine.

Zbog opasnosti od novih vojnih napada 8. listopada 1991. godine zastupnici Hrvatskog sabora sklonili su se u dvoranu u podrumu INA-ine zgrade te donijeli odluku kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom. Povijesnu odluku u zgradi koja je danas u hladnom pogonu, pročitao je tadašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadeset i sedam godina kasnije Hrvatska je ostvarila ono što nisu mnoge zemlje u 100 godina, članica je NATO-a i Europske unije, poručuje Šeks. No, posla ima još. 

"Povjerenje u hrvatske institucije je ozbiljno uzdrmano. i trebat će puno pameti da se to povjerenje da narod povrati povjerenje u hrvatske institucije", kazao je Vladimir Šeks, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora. Pretjerane euforije nema ni među građanima. Ali su zahvalni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastave su izvješene na državnim institucijama. Rijetki ih stavljaju na kuće i zgrade. Dan prije nego što je donesena odluka o osamostaljenju, dogodio se barbarski čin. 7. listopada 1991. kada je istekao tromjesečni moratorij na ustavnu odluku o odcjepljenju Hrvatske raketirani su Banski dvori gdje se tada nalazio predsjednik Franjo Tuđman.

" Oštetili su sliku, dobrim dijelom su razorili ovu svečanu dvoranu i Banske dvore, ali su time barbari postigli suprotno što su htjeli, postigli su još veće jedinstvo, hrvatskog naroda", kazao je tada Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike Hrvatske.

Jedna raketa tada je ubila slučajnog prolaznika, a četiri su osobe ozlijeđene. Mnogi se iz rata nikada nisu vratili. Zahvaljujući njima, Hrvatska je slobodna zemlja, čiju neovisnost danas slavimo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo