DALIJA OREŠKOVIĆ O KUJUNDŽIĆEVOM MULJANJU S VRIJEDNOSTI KUĆE: / 'Afera pokazuje koliko sustav prevencije korupcije ne djeluje'

Image
Foto: Pixsell

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa navela je i što bi promijenila kako bi sustav za sprječavanje korupcije funkcionirao te se osvrnula i na Milana Bandića

22.1.2020.
22:15
Pixsell
VOYO logo

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković danas je komentirala slučaj nesrazmjera stvarne vrijednosti imovine ministra zdravstva Milana Kujundžića i onoga što je upisao u svoju imovinsku karticu. U emisiji Newsroom na N1 televiziji naglasila je kako je Kujundžić dužnosnik i da ništa vezano uz njega nije privatno. Istaknula je da sve što nije u imovinskoj kartici podliježe ispitivanju.

"Čitava afera pokazuje koliko su institucije potkapacitirane i koliko sustav prevencije korupcije ne djeluje. Uvijek se vrti u krug oko jednih te istih ljudi i njihove uloge u strukturama moći i vlasti", rekla je Orešković i podsjetila da su vladajući odbili oporbeni prijedlog za njegovom smjenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POVJERENSTVO ĆE PROVJERITI KUJUNDŽIĆEVU IMOVINSKU KARTICU, ON PORUČUJE: /

'Lako se može vidjeti što smo ja i supruga zaradili'

Image
POVJERENSTVO ĆE PROVJERITI KUJUNDŽIĆEVU IMOVINSKU KARTICU, ON PORUČUJE: /

'Lako se može vidjeti što smo ja i supruga zaradili'

Degradacija državnih tijela

Tako su, istaknula je, degradirana državna tijela, a istu je stvar vidjela i u današnjem Plenkovićevom komentaru cijelog slučaja. Orešković smatra da je jedini način za kvalitetnu borbu protiv korupcije puna transparentnost, veća nadležnost i jačanje ovlasti Povjerenstva čijeg je ona bivša šefica. Ono trenutno nadzire oko 2000 najviših dužnosnika, ali ne i recimo ravnatelje bolnica, šefove Zagrebačkog holdinga ili direktore tvrtki kćeri državnih kompanija. Orešković bi još radila na jačanju pravosuđa, smanjenju broja županija i izmjenama izbornog sustava kako bi smanjila korupciju.

Bandić prihvatljiv HDZ-u

Dotaknula se i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, povodom njegova današnjeg ročišta u aferi Agram. Mišljenja je da bi suđenje njemu bilo promatrano iz drugačije perspektive da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila na izborima. Smatra da je Bandić prihvatljiv HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda će upravo primjer Milana Bandića poslužiti da analiziramo gdje je to u ovoj državi nešto pošlo po zlu", zaključila je.

Orešković smatra da su za takvo stanje svi odgovorni, jer nije Bandić na vlast došao tenkovima, već pobjedama na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo