DALIJA OREŠKOVIĆ NAPALA PREDSJEDNICU: / 'Plagirala je moj Plan za Hrvatsku, doduše, jednu stvar nije plagirala, to nisam ni očekivala'

Image
Foto: Pixsell
11.11.2019.
11:08
Pixsell
VOYO logo

Potencijalna kandidatkinja za predsjednicu Dalija Orešković na svome je Facebooku prozvala Kolindu Grabar-Kitarović za plagiranje njezina programa 'Plana za Hrvatsku'.

"Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak predstavlja svoj program. Ono što je do sada najavila da će predstaviti plagijat je mog Plana za Hrvatsku. Doduše, nije plagirala dijelove koji bi zaista udarili u korupcijske temelje HDZ-a, ali to od nje niti ne očekujemo", napisala je Orešković na svom Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nekadašnjoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović iz njezinog je programa preuzela i ideju o mijenjanju sustava glasovanja, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da treba mijenjati sustav glasovanja, da se uvede ili dopisno ili elektroničko glasovanje", predložila je sadašnja predsjednica, dok je o istome govorila i Orešković nudeći rješenje da se elektroničko glasovanje odvija putem jednostavne aplikacije na mobitelu 'kojom bi svi oni građani koji su 'protjerani' posljednjih godina imali priliku povezati se sa svojom domovinom'.

Obje su govorile i da podržavaju veći broj preferencijalnih glasova, a Orešković smatra da ih po mogućnosti treba biti tri. Po pitanju ovlasti predsjednika i jedna i druga smatraju da bi one trebale biti Ustavom jasnije definirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Destabilizirala je politički sustav'

"Predsjednik brine o stabilnosti državne vlasti i o funkcioniranju institucija, a nije pojašnjeno kako", kazala je Grabar-Kitarović, dok je Orešković navela primjere kako je predsjednica destabilizirala politički sustav i volju građana.

"To je bila situacija kada je HNS ušao u koaliciju s HDZ-om, a predsjednica je to blagoslovila umjesto da se tome suprotstavi", rekla je Orešković i zaključila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik ima taman onakve ovlasti kakve bi trebao imati u jednoj pristojnoj uređenoj demokratskoj državi. Naš je problem što nikad nismo imali takvu osobu na Pantovčaku. Mi smo uvijek imali produženu ruku stranačkog šefa političke stranke."

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo