PUNO OTVORENIH PITANJA /

Dajte Vladi svoj novac, da Vlada odluči kome će dati: novi fond za skupe lijekove ražestio Udruge, ministar napadom na pitanje hoće li i on uplatiti

Traže da građani daju, ali nisu spremni i odmah donijeti odluku da i Vlada sudjeluje u tome. No, to nije jedini problem novog Vladina fonda

21.12.2017.
19:11
VOYO logo

Vlada je odlučila prikupljati donacije građana u poseban fond za nabavu lijekova za rijetke i teške bolesti. Ponukani revoltom građana i nespretnim izjavama ministra zdravstva Milana Kujundžića - ovime su trebali pokazati da imaju sluha prema onima kojima je pomoć presudna za život. No, traže da građani daju, ali nisu spremni i odmah donijeti odluku da i Vlada sudjeluje u tome. No, to nije jedini problem novog Vladina fonda.

Samo jedna doza lijeka za spinrazu stoji 640 tisuća kuna. Novce za takve lijekove rijetkih i teških bolesti Vlada je odlučila prikupljati preko donacija građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na web stranici ministarstva zdravstva bit će objavljen broj za pojedini lijek i bolest gdje će moći uplaćivati građani ili pravne osobe", rekao je Milan Kujundžić, (HDZ) ministar zdravstva.

Osnovat će se stručno povjerenstvo koje bi procijenjivalo koji pacijenti trebaju  dobivati lijekove.  U takvu Vladinu akciju građani baš nemaju povjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitaju se gdje je u svemu država, i zašto nije određeno da i Vlada da dio novca, kao što je to u Francuskoj na koju se poziva ministar. 

"Takav je to model i u Francuskoj koji ćemo i mi rabiti i negdje u tišini, to suglasje postoji u Vladi."

Kako?

"Koliko se skupi još toliko će i država dodati", poručuje ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će tako i biti, nigdje nije službeno navedeno. 

"To je koliko ja znam, i kako je bilo izneseno, to je bila ideja, ali vidjet ćemo kako dalje", kaže Zdravko Marić, ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako već nije jasno određeno hoće li Vlada sudjelovati, pitali smo ministre hoće li kao građani uplaćivati u taj Fond.

"Hoću, ali koliko to se ne govori, oni koji govore obično ne daju. Ali recite vi meni jeste li vi već uplatili?"

Nisam ni znala da će toga biti. 

"A hoćete li i koliko ćete?", pitao je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno u onoj mjeri koliko mogu uvijek se pridružim takvim akcijama", kaže Martina Dalić, potpredsjednica Vlade.

"Naravno da ću kao građanka kao i drugi vjerojatno sudjelovati ovisno o svojim mogućnostima", poručuje Blaženka Divjak. ministrica znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za bivšeg ministra zdravstva ovakav način humanitarne pomoći je ispolitiziran. 

"Neki neurolog smatra da je dijetetu potreban lijek a onda netko iz neke umjesto tog stručnjaka donosi političku odluku da li će se tom djetetu dati lijek ili ne, to je neprihvatljivo", jasno će Siniša Varga, bivši ministar zdravstva. 

U Vladi vjeruju da će se Hrvati kao i dosad u humanitarnim akcijama, odazvati na ovu Vladinu. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo