Cyberbullying - znate li što je to?

Ukoliko vaša djeca pretražuju internetske stranice redovito te posjeduju mobitele koji ujedno imaju pristup internetu postoji nekoliko stvari kojih biste itekako trebali biti svjesni.

8.8.2012.
12:35
VOYO logo

Svi se sjećamo školskih dana kada su nasilnici gnjavili i zlostavljali drugu djecu. Takvi nasilnici imali su imena i lica koja smo mogli zapamtiti te je postojao niz mogućnosti koje smo mogli poduzeti. Primjerice, mogli smo ih izbjegavati, prijaviti nekome ili tužiti roditeljima koji bi zatim porazgovarali s njihovim roditeljima.

No, širenjem dostupnosti interneta, sve većim brojem mobitela i ostalih komunikacijskih uređaja, nastala je nova vrsta zlostavljanja koja se naziva - cyberbullying. Naziv dolazi od engleske riječi za nasilničko ponašanje - bullying, a radi se postavljanju neprimjerenih i uvredljivih poruka i fotografija na internetu ili slanju istih na mobitel ili druge komunikacijske uređaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točna definicija cyberbullyinga glasi ovako:

''Uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svrhu namjernog, učestalog, neprijateljskog ponašanja pojedinca ili grupe s namjerom da se počini šteta drugima.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cyberbullying se razlikuje od 'običnog' zlostavljanja po tome što je na taj način pojedinca moguće zlostavljati 24 sata dnevno, a zlostavljači ujedno vrlo lako mogu sakriti svoj identitet. Putem interneta i raznih društvenih mreža vrlo lako i brzo mogu širiti uvredljive poruke ili fotografije, a obzirom da je nešto objavljeno na internetu nemoguće izbrisati, postoji mogućnost da se zlostavljački 'materijali' uvijek ponovno pojave.

Neki od češćih oblika cyberbullyinga su širenje glasina o žrtvi, prijetnje putem SMS poruka ili e-maila, zlostavljanje putem chata te slanje pornografskih ili uvredljivih fotografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate pitanje, prijedlog, želite podijeliti svoje iskustvo, javite nam se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo