što stoji u pozadini /

Cvitan: 'Bilo je propusta u postupanju prema krupnim ribama, a čuo sam da je naručeno moje ubojstvo'

Cvitan je u Saboru prvi i zadnji put branio izvješće o radu DORH-a. Kazao je da 'nije najponosniji što je pojavio s premijerom Plenkovićem na jednoj konferenciji za medije'

18.4.2018.
18:54
VOYO logo

Glavni državni odvjetnik u odlasku, Dinko Cvitan, nastupio je u Saboru. Ondje je napokon na dnevni red došla borba protiv kriminala u Hrvatskoj i izvješće o radu Državnog odvjetništva za 2015. i 2016. godinu.

No, čini se da ono što o kriminalu u Hrvatskoj ima za reći osoba koja je nagrizla Mamića, Bandića i Todorića - saborske zastupnike ne zanima previše. Na početku njegova izlaganja sabornica je bila poluprazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi zid i Most neće podržati Cvitanovo izvješće, HDZ ga je primio na znanje, dok će SDP podržati izvješće. Glasovanje o novom glavnom državnom odvjetniku bit će u petak.

Rasprava o izvješću glavnog državnog odvjetnika trajala je četiri sata. Dinko Cvitan kazao je da je bilo propusta tijekom četiri godine. Rekao je da nije najponosniji što se svojedobno pojavio na jednoj konferenciji za medije s premijerom Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o dobrim stvarima. Najponosniji je, ističe, što je u ove četiri godine podignuto mnogo optužnica, otvoreno mnogo istraga iz različitih političkih opcija. Ali je prvi put progovorio o naručenom ubojstvo i policijskoj zaštiti koja čuva njega i njegovu obitelj.

Naoružan naramkom spisa Dinko Cvitan prvi put u četiri godine brani izviješće o svom radu.

"Bio sam u Saboru vezano uz izvješća na dvije plenarne sjednice i na deset saborskih odbora", uvodno je kazao novinarima.

Izvješće brani prvi, ali i zadnji put. Odlukom Vlade, naslijediti bi ga trebao Dražen Jelenić. "Nisam razočaran. Novi kandidat je izvrstan", istaknuo je Cvitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvitanov mandat obilježila su podizanja optužnica protiv krupnih riba. Pred božicu pravde doveo je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, dugogodišnjeg vladara hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i naposlijetku najvećeg hrvatskog poduzetnika Ivicu Todorića. U gotovo praznoj sabornici zastupnici Živog zida bili su najoštriji prema Cvitanu. Za razliku od njih, klub zastupnika SDP-a dao mu je podršku.

"Otvorio je čitav niz slučajeva, to su ovi koje ste vi rekli gdje se nije gledalo tko je čiji nego se išlo za onim gdje postoji sumnja da su počinjena kaznena djela. Otvorio je neke ljude koji se prije nisu otvarali i izložio se, očito je preuzeo rizik", izjavio je Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A taj rizik se manifestirao tako da je Dinko Cvitan u posljednje dvije godine bio najčuvanija osoba i jedini dužnosnik koji se vozio u blindiranom automobilu.

"Procjena je policije da je ugrožen moj život, da je naručeno moje ubojstvo i to iz dva izvora i zato se štiti mene i moju obitelj", kazao je u Saboru.

U trenutku kada se lomilo povjerenje Plenkovićevoj vladi, pokrenuo je istragu protiv Tomislava Sauche, čovjeka koji je svojim glasom spasio ministra Zdravka Marića. Iz Mosta ga optužuju kako je time htio od Vlade zaslužiti novi mandat. Nije ga dobio, iako premijer hvali njegov rad. 

"Zahvaljujem se gospodinu Cvitanu na njegovom doprinosu, na njegovom radu i na suradnji koju smo imali a koja je bila sasvim korektna", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković nije bio u Saboru da čuje što Cvitan o svom radu misli.

"Od Uskoka koji je bio mrtvo slovo na papiru napravio sam nešto čemu se cijela europa klanja", istaknuo je Cvitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada je, kaže, sretan jer se napokon osjeća kao slobodan čovjek. 

Sutra u 9 sati u Saboru bi se trebao pojaviti novi kandidat za glavnog državnog odvjetnika Dražen Jelenić, koji će se predstaviti članovima Odbora za pravosuđe.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo