'dan d' / Čvarci, kobase, špek! Napokon smo dočekali: Od sutra u Slavoniji kreće svinjokolja

Image
Foto: Ivica Galović/Pixsell

'O opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu govori činjenica da od 29. studenog 2023. godine nemamo zabilježen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge' poručilo je Ministarstvo

20.12.2023.
15:09
Ivica Galović/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da od četvrtka, 21. prosinca stupa na snagu provedbena uredba vezana uz posebne mjere kontrole u odnosu na afričku svinjsku kugu (ASK), a kojom se uz ostalo dozvoljava mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara.

"Od najavljenih promjena svakako je kao najvažnije potrebno naglasiti: mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gdje se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara. Meso koje potječe od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao svježe meso, isključivo za područje Republike Hrvatske", prioćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL DANAS DOZNAJE /

Konačna odluka! Bruxelles dopustio svinjokolju u Slavoniji! Dobra vijest i za osječko-baranjske svinjogojce

Image
RTL DANAS DOZNAJE /

Konačna odluka! Bruxelles dopustio svinjokolju u Slavoniji! Dobra vijest i za osječko-baranjske svinjogojce

Ističu kako se i područje svinjokolje proširuje sa područja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije na područje dijela Osječko-baranjske županije.

"O opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu govori činjenica da od 29. studenog 2023. godine nemamo zabilježen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge. Naglašavamo kako je ovo veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija", naglasili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju teksta zahvaljuju svim odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera osigurali sigurnost i spriječili širenje afričke svinjske kuge.

POGLEDAJTE VIDEO: Kada će zapravo krenuti svinjokolja? 'Šef odjela za svinjogojstvo: 'Nadam se da klanje kreće u srijedu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo