operacija trajala više od 11 sati / Čudo u Vinogradskoj: Deset dana nakon nesreće zaposlenici MORH-a prišili otrgnutu nogu

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

'Najviše hvala docentu Vidoviću koji će zauvijek biti moj heroj', sa širokim osmijehom kaže Martina

12.10.2019.
9:01
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Pravo svjetsko čudo dogodilo se u Klinici za traumatologiju KBC-a “Sestre milosrdnice” u Zagrebu, poznatu i kao "Vinogradska".

Naime, 10 dana nakon nesreće pacijentici su ‘oživjeli’ otrgnutu nogu. Operacija je trajala više od 11 sati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, vozilo tročlanog tima kninskog vojnog saniteta na povratku s intervencije u Udbini sudarilo se s kamionom na autocesti kod Zadra 30. kolovoza i Martina Dir, 24-godišnja medicinska sestra iz Marine pokraj Trogira, zaposlena u MORH-ovu Vojnom zdravstvenom središtu, jedina je pretrpjela tešku ozljedu.

"Da nemam nogu, shvatila sam kad sam se probudila u autu nakon udarca. Pogledala sam vozača, rekao je: “Bitno je da smo živi. Molim te, ostani sa mnom, nemoj mi padati u šok. Ne gledaj dolje.” Kad je on rekao: “Ne gledaj dolje”, ja sam pogledala dolje i to je bilo katastrofa. Vidjela sam svoju kost i krvavo meso. Kost je bila vani, ispala je. Vozač je tu moju odvojenu kost pridržavao uz mene dok nije došla hitna, ali dok su me izvlačili iz automobila i stavljali na nosila, kost je ispala na cestu, ispričala je za Večernji list Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše hvala docentu Vidoviću koji će zauvijek biti moj heroj"

U zagrebačkoj Traumi uspjeli su joj nogu vratiti tako da je danas ponovno osjeća kao dio tijela, miče prstima i nema nikakve bolove, a za dva tjedna počet će s rehabilitacijom. Sve zahvaljujući doc. dr. Dinku Vidoviću, specijalistu ortopedije i traumatologije, pročelniku Zavoda za sportsku traumatologiju na Traumi.

"Riječ je o teškoj ozljedi desne noge, otvorenom prijelomu potkoljenice, otvorenom prijelomu patele i otvorenom prijelomu bedrene kosti – femura, uz ekstruziju bedrene kosti i cijelog koljena. To znači da je donja polovica bedrene kosti zajedno s koljenom donesena u posebnoj vrećici, doslovce", objašnjava dr. Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noga, tj. kost koja se kotrljala po kabini vozila i koja je ispala na cestu bila je izrazito kontaminirana komadićima stakla, plastike i prljavštinom. Takvih slučajeva nema u knjigama i nema algoritama po kojima se rješavaju slične ozljede.

"Pacijentica je dobro. Najvažnije je da smo izbjegli rane postoperativne komplikacije kao što su krvarenje i infekcija. Komplikacije su još uvijek moguće, pacijenticu treba pratiti dugo i ključno je prvih šest mjeseci, ali je rizik puno manji i svi parametri oporavka dobro napreduju. U međuvremenu smo je podigli, vertikalizirali, ona se već kreće uz pomagalo i napreduje iz dana u dan", zadovoljan je liječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj vozač Mihovil Čuljak pružio mi je prvu pomoć i spasio mi je život. Zadarska hitna odradila je vrhunski posao stavivši mi fiksator, a MORH-ov helikopter dovezao me u Zagreb. Hvala MORH-u, svim doktorima i sestrama na odjelu koji su non-stop uz mene i koji su me prihvatili kao dio svoje obitelji, a najviše hvala docentu Vidoviću koji će zauvijek biti moj heroj", sa širokim osmijehom rekla je za Večernji list Martina.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo