CROBAROMETAR: / HDZ i SDP imaju najmanju potporu u godinu dana, Živi zid podržava čak 11,7% birača, najviše ikad

Image

Istraživanje Crobarometar za studeni, kojeg je provela agencija IPSOS za Dnevnik Nove TV između 1. i 20.

24.11.2017.
19:34
VOYO logo

Unatoč padu potpore, HDZ studeni završava kao prva politička opcija s potporom od 30,2%. Te su brojke ipak pad, pa HDZ tako već četvrti mjesec malo pomalo gubi potporu među biračima koja je trenutačno najmanja u godinu dana.

Živi zid postaje treća opcija

Šef SDP-a Davor Bernardić može računati na potporu stranke kod 21,2% birača, a i to je najmanja potpora u godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Na trećem je mjestu Živi zid, koji sada ima 11,7 posto potpore birača, što je najbolji rezultat od osnivanja te stranke. Slijedi Most koji može računati na 7,5 posto potpore, što je nešto bolje nego prije mjesec dana.

3,4 posto birača odlučilo bi se u studenom za stranku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića BM 365. Potporu od 2,7 % ima HSU, IDS ima 2,4 posto, HSS 2,2 % a HNS 2 %. Na 1,8 posto birača može računati stranka Pametno, a Promijenimo Hrvatsku na 1,4 %. Jedan posto potpore birača imaju Reformisti Radimira Čačića. Kada je riječ o novim strankama poput GLASa, potpora je 0,7 posto, a Neovisno za Hrvatsku Brune Esih može računati na 0,4 posto potpore birača. Ostale stranke zajedno imaju 3,4 posto potpore, a 9,1 posto birača izjasnili su se kao neodlučni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image

74 % birača misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru

Upitani za smjer u kojem Hrvatska ide, 74 % ispitanika rekli su da smatraju kako Hrvatska ide u lošem smjeru. Da zemlja ide u dobrom smjeru smatra samo 20 posto birača, a njih 6 posto ne zna odgovor. Ti rezultati pokazuju da najviše građana u posljednjih godinu dana misli da zemlja ide u lošem smjeru.

Image

Kada je riječ o povjerenju Vladi, zaustavljen je rast nepovjerenja koji je bio aktualan u posljednjih nekoliko mjeseci. Vladi ne vjeruje većina, točnije 62 % birača, dok je njih 29% reklo da vjeruje Vladi. 9 % nisu znali odgovor na to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Većina vjeruje da će koalicija dočekati kraj mandata

Ipak, 70 % birača vjeruje da će vladajuća koalicija izdržati zajedno do kraja mandata. U usporedbi sa svibnjem, to je velik rast, jer je tada samo 32% ispitanika vjerovalo da će koalicija zajedno odraditi još 3 godine. Trenutno 21% ispitanika misli da će se koalicija raspasti prije kraja mandata, a opet njih 9% ne zna.

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo