PODACI VLADE /

Crne brojke o koronakrizi: 'Dosad ukupni trošak za proračun iznosi 21 milijardu kn'

Što se fiskaliziranih računa tiče, bilježimo 17 milijardi kuna manje nego u usporedivom lanjskom razdoblju

20.8.2020.
19:00
VOYO logo

Više od 20 milijardi kuna hrvatski je ceh korona krize. Banski dvori se nadaju da će pad BDP-a biti manji od 9,4 posto, uvjereni da dobro balansiraju između interesa gospodarstva i onog što je najvažnije, a to je zdravlje. Svi se nadaju i da do novog potpunog zatvaranja neće doći te da će minus u državnoj blagajni biti nadoknađen. 

Udarac korona krize na  hrvatsko gospodarstvo nije bio bezbolan. Najbolje se to vidi po stanju državnih financija. "Možemo zaključiti da do danas ukupni trošak pandemije Covida-19 na proračun iznosi 21 milijardu kuna", kazao je danas ministar financija Zdravko Marić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17 milijardi kuna manje na fiskaliziranim računima

Što se fiskaliziranih računa tiče, bilježimo 17 milijardi kuna manje nego u usporedivom lanjskom razdoblju. Ove godine fiskalizirano je manje od 106 milijardi kuna, a u istom razdoblju lani više od 122 milijarde. Čak 13 milijardi se odnosi na pad u trgovini na malo i ugostiteljstvu.

"Fiskalizacija je dobar pokazatelj jer fiskalizacija pokriva gotovo trećinu prometa u gospodarstvu", objasnio je Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad poreznih prihoda - 7 milijardi kuna

Pad poreznih prihoda i doprinosa iznosi 7 milijardi kuna, a ako se uračuna ciljanih 2,5 posto rasta BDP-a koji se neće dogoditi, onda je pad prihoda gotovo 10 milijardi kuna. U prvih šest mjeseci ove godine proračunski prihodi dosegnuli su 60 i pol milijardi kuna, a rashodi 77. Deficit proračuna zasad je gotovo 17 milijardi.

Kombinacija potpora, otvaranja gospodarstva uz čuvanje zdravlja, svojevrsni je balans, kažu u Banskim dvorima u kojima vjeruju da će pad BDP-a biti manji od očekivanih gotovo 10 posto, a hvale se i trendom rasta plaća.

Nastavak mjera pomoći

Vlada planira i nastavak mjera pomoći.

"Vidjet ćemo u kojem smjeru. Mjera isplate četiri tisuće kuna za plaće dočekana je pozitivno od strane realnog sektora te kako je ona polučila rezultat, s obzirom da je smanjenje zaposlenosti u Hrvatskoj, u odnosu na većinu članica zemalja EU-a, minimalno", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid kriza pokazala je i kako zakon o radu zahtijeva ozbiljne promjene, o čemu će socijalni partneri za zajedničkim stolom. "Ukoliko bude volje za dogovorom i ako početne i završne pozicije budu vrlo bliske, mislim da to možemo vrlo brzo urediti. I to ne samo ovaj dio rada od kuće, nego i dio vezan uz ugovore na određeno i neodređeno vrijeme i dodatan i dopunski rad. Sve su to teme o kojima treba sjesti i razgovarati", rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. 

Što će se u ekonomiji događati na jesen ovisi o virusu. No dok ne dođe cjepivo ni gospodarstvo neće moći rasti, a svi se nadaju da do novog zatvaranja neće doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo