gost RTL-a Danas / Ćorić: 'Premijer nije mogao znati za zapošljavanje ujaka zbog jednog banalnog razloga'

'Za činjenicu da je Raos ujak gospodina Plenkovića saznao sam kada je slučaj bio medijski eksponiran'

23.11.2018.
18:45
VOYO logo

Premijer i ministri, rodbina, kumovi i zapošljavanje - miriši na sukob interesa pa je Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja njegova kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Odluke za postavljanje veleposlanika potpisuju premijer i predsjednica, a zakonski se nitko ne može izuzeti iz odluke.

Povjerenstvo je donijelo odluku da pokrene postupak i protiv ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zbog slučaja zapošljavanja Marka Raosa, ujaka premijera Plenkovića u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković i Ćorić će Povjerenstvu morati dostaviti nova očitovanja i dokazati da nisu kršili Zakon o sukobu interesa, a ministar Ćorić istaknuo je kako nije znao da je Raos Plenkovićev ujak. 

"Ja pozdravljam svako propitivanje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da propita potencijalni sukob interesa. Očitovat ću se kada od Povjerenstva dobijem zahtjev za očitovanje. Gospodin Raos je imenovan kao osoba iz lokalne zajednice, to Upravno vijeće ima pet članova. Na čelu Upravnog vijeća je državni tajnik, predstavnik struke, dva predstavnika lokalne zajednice i predstavnik radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu saznao iz medija

Za činjenicu da je Raos ujak gospodina Plenkovića saznao sam kada je slučaj bio medijski eksponiran. U trenutku kad sam ga imenovao nisam to znao niti sam Plenkovića obavještavao o tome", kazao je Ćorić za RTL Danas.

Ministar tvrdi kako premijer nije mogao znati da će se zapošljavati njegov ujak te da postoji banalan razlog za to. "U RH imamo osam Nacionalnih parkova i 11 parkova prirode. 19 parkova, svaki od njih ima 5 članova Upravnog vijeća. Držim da premijer nije znao o tome svemu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako se kod Upravnog vijeća u kojem je ujak premijera Plenkovića ne radi o zapošljavanju. "Riječ je o funkciji u kojoj članovi Upravnog vijeća po broju sjednica koje nazoče imaju naknadu od 300 kuna. Upravno vijeće Parka Biokovo sastalo se 7 ili 8 puta. Gospodin Raos je imao naknadu u tom kontekstu od 2100 kuna", kazao je Ćorić.

'Imenovani su temeljem kompetencija'

Na pitanje kako gleda na rad Povjerenstva s obzirom na njihove trzavice s Vladom, Ćorić je kazao kako još jednom pozdravlja svaku odluku da se propituje može bitni sukob interesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče drugih slučajeva pretpostavljam da se Povjerenstvo vodi činjenicom kako je i na koji način došlo do određenih imenovanja. Činjenica su da imenovanja o kojima ovde govorimo su bila imenovanja temeljem kompetencija određenih ljudi. Svi ljudi koji su imenovani imaju svoje ime i prezime i karijera i njihova ekspertiza su bila povod za njihovo imenovanje. U slučaju od gospodina Raosa riječ je u više od 40 godina iskustva i rukovodećih pozicija na razini lokalne samouprave, nikako o nečem drugom", zaključuje Ćorić. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo